Krievija maina migrācijas politiku: kas varēs iegūt pilsonību vienkāršotā veidā

© Sputnik / Андрей Иглов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas pase
Krievijas pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents, saskaņā ar likumprojektu, varēs noteikt ārzemju pilsoņu kategorijas, kurām ir tiesības saņemt Krievijas pilsonību vienkāršotā kārtībā.

RĪGA, 26. oktobris – Sputnik. Krievijas IeM sagatavojusi jaunu migrācijas politikas koncepciju, par pirmo soli var uzskatīt Valsts Domes pirmajā lasījumā pieņemto likumprojektu, kurš atvieglo pilsonības iegūšanu atsevišķām ārzemnieku kategorijām un personām bez pilsonības. Runa, pirmām kārtām, ir par ukraiņiem un citu bijušo PSRS valstu pilsoņiem, raksta "Kommersant".

Valsts Dome 25. oktobrī pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kurā piedāvāts piešķirt Krievijas prezidentam pilnvaras noteikt ārzemju pilsoņu kategorijas, kurām ir tiesības iegūt Krievijas pilsonību vienkāršotā kārtībā. Tam ir jāpalīdz tautiešiem, kuri dzīvo "valstīs ar sarežģītu sabiedriski-politisko vai ekonomisko situāciju, kur notiek bruņoti konflikti, politiskā režīma maiņa".

Ziedi kapos - Sputnik Latvija
"Ka tik nepilsoņu nemaz nebūtu": eksperts par Latvijas apšaubāmajiem sasniegumiem

Tāpat likumprojekts paredz Krievijas pilsonības pieņemšanas kārtību valsts tautiešu pārvietošanas programmas dalībniekiem.

Kā norāda "Kommersant", pēc IeM vadītāja vietnieka Igora Zubova sacītā, kurš prezentēja dokumentu Domē, "top skaidrs, ka grozījumu pieņemšana lielākoties saistīta ar situāciju Ukrianā".

Savukārt Valsts Domes Pilsoņu sabiedrības attīstības komitejas vadītājs Sergejs Gavrilovs savā runā norādīja, ka uzmanība jāpievērš ne tikai Ukrainai. "Piedņestra ir ne mazākās briesmās, Moldovas teritorija, Baltijas republikas," pateica deputāts.

Par nepieciešamību būtiski atvieglot Krievijas pilsonības iegūšanas procedūru, pirmām kārtām tautiešiem, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja "tiešās līnijas" laikā 7. jūnijā.

"Esmu dziļi pārliecināts, ka mums ir jāiet liberalizācijas ceļš visā, kas saistīts ar Krievijas pilsonības iegūšanas jomu," pateica Krievijas prezidents.

Pēc viņa sacītā, jāfokusējas uz tiem, kas sevi uzskata "par krievu pasaules piederīgajiem pēc asinīm, kuri prot krievu valodu, kuri vēlas strādāt mūsu valstī, kuriem ir attiecīgas kompetences".

Vjačeslavs Dombrovskis - Sputnik Latvija
Dombrovskis: "Saskaņa" neieviesīs divvalodību un nemainīs valsts kursu

Vēlāk uzstāšanās transformējās rīkojumu virknē jautājumos, kas saistīti ar Krievijas pilsonības iegūšanas atvieglošanu. Saskaņā ar avīzes datiem, IeM sagatavoja jauno migrācijas politikas koncepciju, kura jau ir "aizgājusi pie prezidenta". Saskaņā ar izdevuma informācijas avotiem, ja prezidents to apstiprinās, tās nolikumi varētu tikt publicēti VI Pasaules Krievijas tautiešu kongresā, kurš tiks atklāts Maskavā 31. oktobrī. Domes atbalstītais likumprojekts ir tikai viens no koncepcijas elementiem.

Kopumā, pēc avīzes informācijas avotu sacītā, Krievijas jaunās migrācijas politikas mērķis tiek redzēts šādi: "valstij jābūt atvērtai ne tikai krieviem un krievvalodīgajiem, bet arī visiem tiem, kas tai ir lojāls un ir gatavs integrēties Krievijas sabiedrībā".

Ziņu lente
0