Novāks: Krievijas gāzes piegādes Eiropai pieaugs

© Sputnik / Игорь Руссак / Pāriet pie mediju bankasМинистр энергетики РФ Александр Новак
Министр энергетики РФ Александр Новак - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas pārrunās Berlīnē tika apspriestas Krievijas gāzes tranzīta iespējas cauri Ukrainai uz ES valstīm pēc 2019. gada.

RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. Desmit gadu laikā Krievijas gāzes piegādes Eiropā pieaugs par 10-15%, pastāstīja Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novāks pēc trīspusējām pārrunām Berlīnē, vēsta RIA Novosti.

Otrdien Vācijas galvaspilsētā notika pārrunas Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas starpā. To ietvaros puses apsprieda Krievijas gāzes tranzīta turpināšanos cauri Ukrainai uz ES valstīm pēc 2019. gada. Nākamā tikšanas šajā formātā ieplānota oktobrī.

Логотип компании Газпром - Sputnik Latvija
"Gazprom" informējis par gāzes cenām Eiropas Savienībai

Sarunā ar žurnālistiem Novāks uzsvēra, ka 2017. gada un šī gada aizritējušo mēnešu rezultāti liecina: gāzes patēriņš Eiropas Savienībā pieaudzis par 6%. Palielinājušies gāzes piegādes un tranzīta apjomi no Krievijas, tostarp arī caur Ukrainas teritoriju.

"Šobrīd mēs jau saprotam, ka tuvāko piecu vai desmit gadu laikā piegādes apjomi patērētājiem Eiropā būs vēl lielāki nekā 2017.-2018. gadā. Runa var būt par pieaugumu 10-15% apmērā," – atzīmēja Novāks.

Viņš norādīja, ka šie papildu apjomi tika apspriesti kā viena no iespējām nodrošināt Ukrainas gāzes transporta sistēmas noslogotību. Politiķis neminēja konkrētus skaitļus, jo šim nolūkam nepieciešams ekspertu vērtējums, taču pastāstīja, ka provizoriskie dati liecina par papildu 17-25 miljardiem kubikmetru gāzes.

Ministrs informēja, ka Krievija ir gatava pagarināt pašreizējo "Gazprom" un "Naftogaz" līgumu par gāzes tranzītu vai izskatīt ierosinājumus jaunam kontraktam.

"Svarīgs jautājums, kas ar to saistīts, ir mūsu, Krievijas Federācijas viedoklis: mums ir jānoregulē visas strīdīgās attiecības, pirms sākt jaunu savstarpējo attiecību posmu," – atzīmēja Novāks.

"Gazprom" un "Naftogaz" strīds

Stokholmas Arbitrāžas tiesā tiek izskatīts Krievijas un Ukrainas kompāniju strīds par gāzes piegādes un tranzīta līgumiem. Saskaņā ar pirmo prasību – par piegādes līgumiem – tiesa noteica, ka "Naftogaz" pienākums ir izmaksāt "Gazprom" vairāk nekā divus miljardus dolāru. Lēmums prasībā par transportēšanas līgumiem tika pieņemts par labu "Naftogaz" – tiesa piesprieda tai 4,673 mlrd. dolāru.

Ventilis gāzes sadales stacijā - Sputnik Latvija
Ukrainas uzņēmums nevarēs arestēt "Gazprom" aktīvus: tiesa nostājusies Krievijas pusē

Šķīrējtiesa veica pretprasību ieskaiti, un izrādījās, ka "Gazprom" ir jānomaksā Ukrainas kompānijai 2,56 mlrd. dolāru. Krievijas koncerns lēmumu pārsūdzēja un ziņoja par līgumu laušanu ar "Naftogaz".

Maija beigās Kijeva informēja, ka sākta līdzekļu piedzīšanas procedūra. Ukraina apgalvoja, ka tiesa atbalstījusi tās prasību arestēt Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG akcijas. Jūlija sākumā "Naftogaz" iesniedza prasību Stokholmas arbitrāžas tiesā ar lūgumu pārskatīt dabasgāzes tranzīta tarifus no šī gada marta. Ukrainas kompānija pieprasīja no "Gazprom" 11,58 miljardus dolāru.

Jūnijā Krievijas koncerns Zviedrijas Sveas apgabala apelācijas tiesā panāca Stokholmas arbitrāžas tiesas lēmumu izpildes apturēšanu. "Naftogaz" centās panākt sprieduma atcelšanu, taču tiesai Ukrainas argumenti nešķita pārliecinoši.

Ziņu lente
0