Maskavas atbildes gājiens: rietumu bizness piesprādzējas

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Ārlietu ministrijas ēka Maskavā
Krievijas Ārlietu ministrijas ēka Maskavā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā pieņemtais jaunais likums par kontrsankcijām, kas dod iespēju pārtraukt vai apturēt starptautisko sadarbību atsevišķās jomās, aizliegt produkcijas un izejvielu eksportu vai importu, kā arī dalību valsts iepirkumos vai valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijā, jau sācis nest augļus.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Krievijā pieņemtais likums par kontrsankcijām radījis manāmu spriedzi uzņēmēju aprindās, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. Citastarp tiks paredzēts sods tiem, kuri tīšām atbalstīs rietumvalstu jaunās sankcijas pret Krievijas uzņēmumiem vai pilsoņiem, vēsta Welt.

Maskavai ir apnikušas nepamatotās apsūdzības dažnedažādos grēkos, un tā ir uzstādījusi savus noteikumus: nodarbojieties ar biznesu godīgi vai maksājiet par dubultu spēli. Uzņēmēji Eiropā, nostādīti fakta priekšā un nokļuvuši "pata situācijā", ir saķēruši galvas.

Par saviem vārdiem ir jāatbild

Viss ir vienkārši: Starptautiskais ekonomikas forums Sanktpēterburgā lika skaidri saprast — ja rietumu biznesmeņi sekos ASV norādījumiem, viņus gaida sods Krievijā, bet, ievērojot Krievijas noteikumus, viņus gaida "nepatikšanas" citās valstīs.

Госдума РФ - Sputnik Latvija
Bumeranga efekts: Krievijas Valsts dome apstiprinājusi likumu par kontrsankcijām

Iepriekš Vācijas kanclere Angela Merkele, uzturoties darba vizītē Krievijā, pauda bažas par šo likumu. Pret plānoto likumu iebilda arī Eiropas uzņēmēju asociācija, kam perspektīvas sagādā raizes, un pat panāca zināmu kompromisu. Par politiskās spriedzes mazināšanu saliedēti uzstājās ASV lielo koncernu, piemēram, Boeing un Philip Morris pārstāvji. "Alternatīvas kopējai attīstībai nav," — uzskata Boeing International prezidents Bertrāns Marks Allens. "Ir labi, ka par mums Krievijā vel joprojām priecājas," — viņu atvalstīja koncerna Mars menedžeris Matiass Berningers.

Kā nu ne — ja runa ir par miljoniem lieliem zaudējumiem, kareivīgie izteikumi atkāpjas otrajā plānā.

Taču ar vārdiem vien nepietiek, un uzņēmēju noskaņojums neuzlabojas. Tāpēc biznesmeņi nelolo ilūzijas — viņi redz "ģeopolitisko Damokla zobenu", kas nokarājas pār viņu galvām. Turklāt gaidāmas jau nākamās sankcijas, par ko ieminējusies Vašingtona. Tās nevairo optimismu. Savukārt Krievijas uzņēmēji un politiķi cer, ka ES "atbrīvosies no ASV".

Krievijas vicepremjers Antons Siluanovs norādīja, ka patlaban redzams: ES valstis un ASV necenšas sasniegt vienu un to pašu mērķi. Nākamajā dienā pēc Siluanova paziņojuma Bulgārijas prezidentūras EP ministre Liljana Pavlova norādīja, ka nav saskatāms nekas noteikts jautājumā par Eiropas sankciju pagarināšanu, kas ieplānota jūnijā.

Eiropa nevar mums dot norādījumus

Pie šāda secinājuma nonākusi Igaunijas valdība, kura jau sen pūlas sēdēt uz diviem krēsliem — ASV un ES. Pie tam bieži vien rodas iespaids, ka amerikāņu krēsls ir daudz platāks. Iespējams, šī iemesla dēļ neviena valsts amatpersona neapmeklēja Starptautisko ekonomikas forumu Sanktpēterburgā.

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко - Sputnik Latvija
Intervija
Valentīna Matvijenko: kontrsankcijas ir kā bumerangs — iedarbīgas un manāmas

Igaunijas un Krievijas ekonomikas foruma "Ieejas punkts 2018" moderators Maksims Volkovs portālam Sputnik Igaunija pauda viedokli, ka jāskatās patiesībai acīs: Krievijas Federācija no Igaunijas robežas nekur nepazudīs, un sadarbība pāri šai robežai ir bijusi, ir pašlaik un būs nākotnē.

Pat grūtību gadījumā uzņēmēji atradīs izeju, uzskata Volkovs, neskatoties uz Igaunijas valdības "strausu" viedokli.

Amerikāņu krēsls šūpojas

Taču arī Igaunijai nāksies izvēlēties starp ģeopolitiskajām taburetēm. Iepriekš radio Sputnik ēterā politologs Dmitrijs Žuravļovs atzimēja, ka ASV var nebīties no atbildes pasākumiem noteiktās ASV rūpniecības nozarēs. Kad tika izskatīta likumprojekta pirmā redakcija, virkne lielo uzņēmumu un ASV un Krievijas lietišķā padome vērsās pie Vladimira Putina ar lūgumu to mīkstināt.

Флаги России и США - Sputnik Latvija
Krievija plāno plašus atbildes pasākumus sankcijām.

"Dažos punktos kontrsankcijas ir ļoti nopietnas amerikāņiem, ekonomikai. Manuprāt, lielākā problēma amerikāņiem ir tā, ka viņi pēkšņi noskaidros: sankcijas iespējamas arī pret viņiem, turklāt efektīvas. Tas ir, viņiem sāpēs. Un tas ir ļoti avarīgi amerikāņu politikai. No 90. gadiem ASV dzīvo pasaulē, kurā ir Savienotās Valstis un tām "padotās" pārējās valstis. Mūsu kontrsankcijas beidzot liks tām manīt, ka viņi nav vieni paši pasaulē," — uzsvēra Dmitrijs Žuravļovs.

Spriežot pēc visa, spēle tikai Kremļa vārtos vien ir beigusies. Un Rietumu biznesmeņi, kuri lieliski prot skaitīt naudu, sākuši nopietni domāt par iespējām "pabraukt atpakaļ". Citādi politiskie izdevumi var krietni vien pārsniegt reālos ienākumus.    

Ziņu lente
0