Eiropas Komisija lūdz Krieviju izslēgt cūkgaļu no pārtikas embargo saraksta

© Foto : pixabaySaldēta gaļa
Saldēta gaļa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija aizliegusi cūkgaļas importu, atbildot uz Eiropas Savienības un ASV ieviestajām ekonomiskajām sankcijām, taču Eiropas Komisija uzskata šos pasākumus par protekcionismu, kas ir nepieņemams PTO loceklim.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Krievija neplāno atteikties no 2014. gadā ieviestā cūkgaļas eksporta aizlieguma, taču, ņemot vērā Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noraidīto apelāciju, nolēmusi iekļaut ierobežojumus politisko sankciju sarakstā, paziņoja ES veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis, vēsta rus.tvnet.lv.

Ceturtdien, 17. novembrī Andrjukaitis Maskavā tikās ar KF lauksaimniecības ministru Aleksandru Tkačovu. Saskaņā ar eirokomisāra vārdiem, viņš informējis ministru par to, ka Eiropas Komisija ir neapmierināta ar šo lēmumu un iesaka Krievijai to izvērtēt atkārtoti.

Продавец мяса на рынке - Sputnik Latvija
ASV draud Eiropas Savienībai ar jaunu "gaļas karu"

"Mēs esam uzvarējuši prasībā PTO un vaicājam, kā viņi gatavojas īstenot šo lēmumu, jo tuvojas termiņa beigas. Lēmums bija tāds, ka Krievija piekrita PTO secinājumiem un nolēma, ka valdība turpmāk neizmantos ierobežojumu, kas tika attiecināts saskaņā ar fitosanitārajām normām, taču iekļaus to politisko sankciju sarasktā," — teica Andrjukaitis.

"Mēs paudām neapmierinātību ar šādu lēmumu un ieteicām to pārvērtēt, jo tas no jauna liecina, ka Krievija saglabā protekcionisko pasākumu režīmu, kas ir nepieņemams PTO loceklim," — piebilda komisārs.

2014. gada janvārī Krievijas lauksaimniecības produkcijas kontroles organizācija Rosseļhoznadzor aizliedza cūkkopības produkcijas piegādes Krievijā no ES valstīm līdz brīdim, kad tiks saņemtas EK drošības garantijas. Lēmums tika pieņemts, kad Baltijas valstīs tika konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM). ES šo aizliegumu uzskatīja par neproporcionālu un iesniedza pieprasījumu PTO ar lūgumu izveidot ekspertu grupu strīda regulēšanai.

2016. gada augustā PTO šķīrējtiesa atbalstīja Eiropas Savienības prasību un atzina, ka lielākā daļa Krievijas ieviesto ierobežojumu neatbilst tās saistībām PTO. Septembrī Krievija iesniedza apelāciju jautājumā par PTO lēmumu, ņemot vērā situācijas pasliktināšanos ar ĀCM Baltijas valstīs un Polijā, kā arī neefektīvajiem pasākumiem, ko ES dienesti īsteno slimības perēkļu likvidācijai. 2017. gada februāra beigās PTO noraidīja Krievijas apelāciju.

Pleskavas apgabala robežas caurlaides punktā Ubiļinka apturēta nelegāla vītinātās gaļas ievešana - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 30 kilogrami spāņu vītinājumu sadedzināti uz Latvijas un Krievijas robežas

Vienlaikus KF Ekonomiskās attīstības ministrija paziņoja, ka PTO iestādes lēmums Krievijas un ES strīdā nevājinās aizsardzību no ĀCM. Ministrija informēja, ka lēmuma rezultātā cūkgaļas imports Krievijā no ES netiks atsākts.

Oktobra beigās Krievija paplašināja pārtikas embargo sarakstu un aizliedza dzīvu cūku, kā arī subproduktu ievešanu no ES, ASV, Kanādas un vairākām citām valstīm. Starp lauksaimniecības produktiem, izejvielām un pārtikas produktiem, ko aizliegts ievest Krievijā, ir dzīvas cūkas, kā arī atsevišķu veidu pārtikas subprodukti un lauksaimniecības dzīvnieku tauki.

Ziņu lente
0