Krievijas vēstniecība: Latvijas likums par veterānu statusu apdraud Eiropu

© Sputnik / Георгий Куролесин / Pāriet pie mediju bankasMītiņš bijušā padomju partizāna Vasilija Kononova atbastam Maskavā. 2010. gads
Mītiņš bijušā padomju partizāna Vasilija Kononova atbastam Maskavā. 2010. gads - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir pārkāpusi kārtējo robežu: likumprojekts par veterānu statusu ir viens no jēdzienu nomaiņas procesa elementiem, kas, iegūstot aizvien atbaidošāku formu, sāk apdraudēt Eiropu, brīdināja Krievijas diplomāti.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Krievija brīdina par risku, ko nes likumprojekts par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu, ko Latvijas Saeima pieņēma otrajā lasījumā 2. novembrī.

Krievijas vēstniecība Latvijā informēja, ka uzskata likumprojektu par netaisnīgu attiecībā pret veterāniem, un brīdināja: tamlīdzīgas prioritātes ir bīstamas Eiropai, ņemot vērā ksenofobijas un nacionālisma jauno vilni.

Likumprojekts "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu" ne tikai atklāti pielīdzina Sarkanās armijas veterānus un SS leģionārus, bet arī pamet novārtā lielāko daļu cilvēku, kuri devuši ieguldījumu Eiropas atbrīvošanā no nacisma," — teikts Krievijas diplomātiskās misijas ziņojumā Facebook.

Krievijas vēstniecība uzsvēra, ka Latvijas valdības pieļautās prioritātes izraisa sašutumu un apdraud Eiropu, ņemot vērā ksenofobijas un nacionālisma jauno vilni tās teritorijā. Vēstniecība izteica nožēlu par to, vai daudziem nav saprotams situācijas radītais risks.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova informēja, ka likumprojekta par veterānu statusu apstiprināšanu Latvijas parlamentā nozīmēs, ka tiek anulēti Sarkanās armijas veterānu nopelni, kuri atbrīvoja pasauli no fašisma.

Zaharova atgādināja, ka Latvijas valdība arī iepriekš vairākkārt atļāvusies fašistisko noziedznieku atklātu glorifikāciju un Padomju armijas veterānu pazemošanu, taču ar katru reizi Latvijas valdība aizvien tālāk pārkāpj pieļauto robežu. Diplomāte uzsvēra: Krievija uzskata par absolūti nepieņemamu Latvijas valdības tieksmi pārrakstīt vēsturi un apšaubīt Otrā pasaules kara iznākumu un Nirnbergas tribunāla spriedumu, kurā SS tika atzīta par noziedzīgu organizāciju.

Hitlera karaspēku veterānu salidojums Sīnimē - Sputnik Latvija
Igaunijā godināti SS karavīri

Zaharova pauda cerību, ka Krievijas ĀM redzēs adekvātu situācijas vērtējumu no attiecīgajām starptautiskajām struktūrām, Latvijas partneriem ES un sabiedriskajām veterānu organizācijām.

Saskaņā ar likumprojektu, kas tika iesniegts Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, par Otrā pasaules kara dalībniekiem plānots atzīt tikai Latvijas pilsoņus, kuri pilsonību saņēmuši pirms 1940. gada 17. jūnija, un pastāvīgos Latvijas iedzīvotājus, kuri legāli iebraukuši valstī pirms šī datuma, tātad lielākajai daļai padomju veterānu ir atņemta iespēja saņemt minēto status.  Otrā pasaules kara dalībnieka statuss netiks piešķirts arī Vācijas nacionālsociālistiskās partijas un tās militarizēto struktūru darbiniekiem, šī režīma slepenpolicijas un drošības dienestu darbiniekiem. Tas pats attiecas arī uz PSRS un LPSR VDK darbiniekiem, izņemot šo organizāciju finansiālo un administratīvi saimniecisko struktūrvienību darbiniekus.

Par Otrā pasaules kara dalībniekiem netiks atzīti arī pilsoņi un viņu ģimeņu locekļi, kuri ieradušies Latvijā saskaņā ar tā saucamo līgumu par armijas bāzēm.

Ziņu lente
0