Latvijas vēstnieks NATO par mācībām "Rietumi 2017": Krievija rāda muskuļus

© Latvian Foreign MinistryLatvijas vēstnieks aliansē Indulis Bērziņš
Latvijas vēstnieks aliansē Indulis Bērziņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Indulis Bērziņš uzskata, ka Krievija mēģina iebiedēt Rietumu valstis, taču neokupēs Baltkrieviju manevru laikā, jo varētu to izdarīt bez savstarpējas gatavošanās, ja vēlētos.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. NATO nav informācijas par to, ka "Rietumi 2017" mācību laikā kaut kas tiktu plānots, izņemot savstarpēju gatavošanos, paziņoja Latvijas vēstnieks aliansē Indulis Bērziņš Latvijas Radio intervijā.

"Mums nav informācija par to, ka šīs mācības varētu tikt izmantotas nolūkos, kuri nebūtu saistīti ar mācībām," teica Bērziņš, atzīmējot, ka tomēr uztraukums sakarā ar manevriem pastāv.

Kiberuzbrukumi - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministrija gaida informācijas uzbrukumus "Rietumi 2017" mācību laikā

Vēstnieks tāpat noraidīja raizes, ka Krievija mācību laikā okupēs Baltkrieviju, jo, a Kreivija vēlētos to izdarīt, tad viņa to izdarītu, negaidot savstarpēju gatavošanos.

Bērziņš atzīmēja, ka katrai valstij ir tiesības veikt šāda veida mācības. Maskava informēja aliansi par detaļām un uzaicināja novērotājus, taču šo faktu ir jāvērtē kā simbolisku žestu. Taču, kā uzsvēra diplomāts, pastāv citi mācību novērošanas veidi dažādās valstīs.

"Neapšaubāmi, Krievija demonstrē muskuļus. Šāda uzvedība zināmā mērā ir iebiedēšana. Taču tāda ir Krievija, un mums ir jādzīvo ar šādu realitāti," teica Bērziņš, piebilstot, ka Krievijas un NATO attiecībās tuvākajos gados nekas nemainīsies.

Savstarpējās Krievijas un Baltkrievijas mācības "Rietumi 2017" startēja šodien Baltkrievijas teritorijā un trijos Krievijas poligonos. Manevri notiks divos etapos un turpināsies līdz 20. septembrim. Tajās piedalīsies līdz 12,7 tūkstošiem militārdienējošo: apmēram 7,2 tūkstoši no Baltkrievijas Bruņotajiem spēkiem un ap 5,5 tūkstošiem no Krievijas, no tiem 3 tūkstoši Baltkrievijas teritorijā.

Krievijas un Baltkrievijas karavīri kopīgās mācībās - Sputnik Latvija
Krievijas Aizsardzības ministrija atbildējusi uz Vācijas izteikumiem par mācībām "Rietumi 2017"

Mācībās tāpat tiks iesaistīts ap 70 lidmašīnām un helikopteriem, līdz 680 kaujas tehnikas vienībām, tostarp, apmēram 250 tanku, līdz 200 ieročiem, reaktīvās raķešu palaišanas sistēmas un mīnmetēji, kā arī desmit kuģi. Savstarpējās rīcības plānošanai tiek piesaistītas Krievijas gvardes, FDD, IeM un Krievijas ĀSM operatīvās grupas.

Baltkrievijas un Krievijas vadītāji Aleksandrs Lukašenko un Vladimirs Putins veiks mācību inspekciju vienā no poligoniem.

Plānots, ka līdz 30. septembrim Baltkrievijas militārie spēki, bruņojums un Bruņoto spēku tehnika tiks atgriezta uz pastāvīgās dislocēšanās vietām, savukārt Krievijas Bruņoto spēku vienības atgriezīsies savā teritorijā. Krievija vēstnieks Minskā Aleksandrs Surikovs arī paziņoja, ka Krievijas militārpersonas netaisās palikt Baltkrievijā pēc mācībām.    

Ziņu lente
0