Terora akta sagatavošanai Pēterburgā teroristi izmantoja Telegram

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar Telegram ziņneses programmas starpniecību teroristi sarunājās savā starpā un gatavojās sprādziena sarīkošanai Pēterburgas metro, kurš šī gada aprīlī aiznesies desmitiem dzīvību.

RĪGA, 26.jūnijs — Sputnik. Pēc Krievijas FDD paziņojuma, pašnāvnieks, kurš šī gada 3.aprīlī sarīkoja terora aktu Pēterburgas metro, sakaru uzturēšanai ar līdzdalībniekiem un ārvalstu kuratoru izmantoja Telegram ziņneses programmu, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz RIA Novosti.

Tāpat kūva zināms, ka ar ziņneses programmas palīdzību teroristiem izdevies slēpt savus noziedzīgos nodomus visās sprādziena organizēšanas un sagatavošanas stadijās.

Situācija pie metro stacijas Sennaja Sanktpēterburgā, 2017. gada 3. aprīlis - Sputnik Latvija
Sanktpēterburgas metro noticis sprādziens, ir upuri

Iepriekš "Roskomnadzor" vadītšjs Aleksandrs Žarovs vērsās pie Telegram ziņneses programmas radītāja Pāvela Durova, aicinot ievērot Krievijas likumdošanu un sniegt iestādei nepieciešamās liecības. Turklāt runa bija arī par iespējamu ziņneses programmas bloķēšanu, prasību ignorēšanas gadījumā.

Uz to Durovs atbildēja, ka šī servisa bloķēšana nav valsts interesēs, jo WhatsApp vai Facebook Messenger kontrolē ASV.

Taču Pāvels Durovs paskaidroja, ka slepenas informācijas apmaiņa ir izveidota tā, ka ziņneses programmas īpašniekiem nebūtu atšifrēšanas atslēgu, jo šīs atslēgas pastāv vienīgi pašu lietotāju ierīcēs.

"Lai uzvarētu terorismu ar bloķēšanu, nāksies bloķēt internetu, " atzīmēja Durovs.

Kā jau iepriekš tika ziņots, 3.aprīlī, plkst. 14:30, Pēterburgā starp metro staciju "Sennaja plošadj" un "Tehnologičeskij institut-2" notika sprādziens. Vēl vienu sprādzienu stacijā "Plošadj Vosstanija" izdevās novērst, pateicoties laicīgi atrastajam pašdarinātajam spridzeklim. Sprādziena rezultātā bojā gāja 15 cilvēki, ieskaitot teroristu, desmitiem cietušo ārstējās stacionāros.

Facebook. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pēterburgā reģistrēta prasība par Facebook aizliegšanu Krievijā

Krievijas IK uzsāka krimināllietu saskaņā ar "teroristiskā akta" pantu. Pēc IK datiem, terora akta izpildītājs bija 1995.gadā Kirgīzijā dzimis Akbaržons Džalilovs, tieši viņš no sākuma atstāja maskētu bumbu stacijā "Plošadj Vosstanija", un pēc tam uzspridzināja sevi vilciena vagonā.

Sanktpēterburgas metro sprādziena lietā tika aizturēti 10 cilvēki, viņiem tika konfiscēts liels ieroču un ievainojošo līdzekļu daudzums.

Ziņu lente
0