Vladimirs Putins: Krievijas un ASV attiecības ir sliktākās kopš aukstā kara laikiem

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas valsts vadītājs Vladimirs Putins Starptautiskajā ekonomikas forumā Pēterburgā
Krievijas valsts vadītājs Vladimirs Putins Starptautiskajā ekonomikas forumā Pēterburgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts vadītājs, uzstājoties Starptautiskajā ekonomikas forumā Pēterburgā, cer, ka attiecības ar Vašingtonu uzlabosies, savukārt "Gazprom vadītājs grimst pārdomās par to, vai ar "Ziemeļu straumes 2" jauda būs pietiekama pieprasījumam.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka Krievijas un ASV attiecības ir sliktākās kopš aukstā kara laikiem, vēsta RIA Novosti.

Savu viedokli viņš pauda Pēterburgas starptautiskajā ekonomikas foruma plenārsēdē "Krievijas un ASV biznesa dialogs".

"Mūsu divpusējie sakari ir zemākajā punktā kopš aukstā kara laikiem. Tas ir atspoguļojies gan ekonomikā, gan mūsu lietišķajās partnerattiecībās," — uzsvēra Krievijas līderis.

Viņš atzīmēja, ka "dažu pēdējo gadu laikā faktiski iznīcināts iepriekšējo gadu desmitu laikā veidotais savstarpējās sadarbības fundaments".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins: dažviet rusofobija skrien pār malām

Pie tam Vladimirs Putins piebilda, ka Krievijas valdība plāno sekmēt dispusējos lietišķos projektus ar ASV. Viņš uzsvēra, ka Maskava vēlas panākt "tehnoloģiju apmaiņu, ārvalstu firmu piesaistīšanu vietējās rūpniecības un infrastruktūras attīstībā". Valsts vadītājs pauda viedokli par to, ka Krievijas un ASV ekonomisko sakaru pārtraukšana nevar apmierināt ne Krievijas, ne ASV biznesu, jo tas "kaitē visiem".

Viņš vērsās pie biznesa Savienotajās Valstīs ar ieteikumu sekmēt Maskavas un Vašingtonas dialoga attīstību.

"Es gribu atdot jums šo bumbu — palīdziet mums atjaunot normālu politisko dialogu. Lūdzu un vēršos pie amerikāņu puses: palīdziet gan jaunievēlētajam prezidentam, gan jaunajai administrācijai," — viņš teica.

Putins uzskata, ka stabili Krievijas un ASV tirdznieciskie sakari var pasargāt valsti no politiskās konjunktūras svārstībām — tie var kļūt par drošu atbalstu.

"Gazprom" plāni

Valsts korporācijas "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers Pēterburgas starptautiskajā ekonomikas forumā pastāstīja, ka sasniegts rekordliels Krievijas gāzes piegādes apjoms Eiropā.

"Šodien, 1. jūnijā, gāzes piegādes eksportam uz Eiropu sasniegušas 543 miljonu kubikmetru. Jūs zināt, mēs "Gazprom" tā jokojam neatkarīgi no tā, kāds ir laiks uz ielas, — "sācies astotais ziemas mēnesis". Tās ir ziemas piegādes, kas tradicionālas Eiropas tirgum. Tādi apjomi nekad nav bijuši," — viņš teica.

Vēl vairāk, Millers pieļāva iespēju, ka "Ziemeļu straumes 2" jauda varētu izrādīties nepietiekama, pieaugot gāzes pieprasījumam ES. Viņš atzīmēja, ka, saskaņā ar "Gazprom" aplēsēm gāzes ziemeļu koridora jaudu ekspluatācija eksportam uz Eiropu 25 gadu laikā būtu par 43 miljardiem dolāru izdevīgāka nekā gāzes tranzīts pa centrālo koridoru (cauri Ukrainai).

Ziņu lente
0