Forbes: Krievijas sankciju radītie zaudējumi

© Управление Россельхознадзора по Брянской области / Pāriet pie mediju bankasSankcijām pakļautās produkcijas iznīcināšana. Foto no arhīva
Sankcijām pakļautās produkcijas iznīcināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas produktu embargo rezultātā ir cietuši gan eksportētāji no Somijas un Baltijas valstīm, gan arī patērētāji Krievijā, kuri saskārušies ar cenu pieaugumu un produktu kvalitātes krišanos.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Krievijas kontrsankcijas nav nodarījušas kaitējumu lielākajai daļai Eiropas valstu, un tās ir jāatceļ, uzskata Forbes eksperts.

Federika Mogerīni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ES politika pret Krieviju paliks nemainīta

Sankciju ieviešanas rezultātā visvairāk cietuši Krievijas tuvākie kaimiņi, kuri zaudējuši ierasto pārtikas preču noieta tirgu. Laikā no 2013. līdz 2015. gadam Norvēģija samazinājusi pārtikas eksportu par 11,3%, tostarp par 10,3% — uz Krievijas tirgus zaudējuma rēķina, Somija — atbilstoši par 24,5% un 20,9% Lietuva — par 20,7% un 20,6%, Latvija — par 21,5% un 11,5%, Igaunija — par 22,8% un 12,2%, Polija — par 4,8% un 4,6%.

Lielākos zaudējumus cietuši Eiropas piensaimnieki: laikā no 2013. līdz 2015. gadam piena un piena produktu ārējās piegādes apjoms no ES samazinājies par 1,14 miljardiem dolāru, pie tam visļaunāk klājies dārgo sieru ražotājiem, kuri nav spējuši atrast alternatīvu noieta tirgu. Augļu tirgū visvairāk cietusi Polija, savukārt dārzeņu tirgū lielākais kaitējums vērojams Lietuvā.

Kopumā Eiropas ekonomika nav cietusi īpašus zaudējumus sankciju rezultātā: laikā no 2013. līdz 2015. gadam eksporta apjoms ES pat pieaudzis par 6%.

Krievijas un ES karogi - Sputnik Latvija
Itāļu uzņēmējs: mūsu ģimenes bizness ir miris sankciju dēļ

Daudz lielāku kaitējumu embargo nodarījis Krievijas patērētājiem — sankciju sarakstā iekļautie produkti kļuvuši ievērojami dārgāki: par 14% palielinājušās sviesta, sausā piena, liellopa gaļas, saldētu zivju un ābolu cenas. Vēl vairāk, dārgāki kļuvuši arī produkti, kas sankciju sarakstā nav iekļauti — augušas maizes, makaronu izstrādājumu, saulespuķu eļļas un cukura cenas. Protams, te daļēji vainojama rubļa devalvācija, taču, piemēram, 2015. gadā Baltkrievijas rubļa kurss pret dolāru krities par 56%, taču pie tam pērnā gada decembrī pamata produktu cenas Baltkrievijā bija zemākas nekā Krievijā.

Produktu cenas ir pieaugušas, taču pie tam mazinājies to kvalitātes līmenis: Krievijas lauksaimniecības produktu kvalitātes kontroles iestāde "Rosseļhoznadzor" ziņo, ka 2015. gada oktobrī dažādos Krievijas reģionos kontatēts, ka 50-78% siera ir viltojums — tajā izmantoti augu valsts izcelsmes produkti.

Sankcijas ir jāatceļ, uzskata žurnāla eksperts. Galu galā priekšrocības gūs ne tikai ražotāji Eiropā un patērētāji Krievijā, bet arī visa Krievijas ekonomika kopumā.

Ziņu lente
0