Krievijā izmēģināta jauna virsskaņas kaujas galviņa

© Foto : topwar.ruЗапуск модифицированной ракеты УР-100Н УТТХ
Запуск модифицированной ракеты УР-100Н УТТХ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Izstrādājums Nr. 4202" var sasniegt ātrumu līdz 7 km/sek. un īsi pirms mērķa sasniegšanas izdara sarežģītu manevru, kas apgrūtina tā pārtveršanu, ziņo Krievijas mediji.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Krievijas bruņotie spēki sekmīgi izmēģinājuši virsskaņas lidaparātu "Izstrādājums Nr. 4202" (tas pazīstams arī kā 15JU71), kas spēj maksimālā augstumā sasniegt ātrumu līdz 15 Мах, jeb 7 km/sek. Lidaparāts tika palaists no Orenburgas apgabala, mērķis – Kura poligons Kamčatkā. Izmēģinājumi notika jau 25. oktobrī, taču avīze "Izvestija" par to informēja tikai vakar.

Virsskaņas lidaparāta 4202 mērķis ir tradicionālo kaujas galviņu nomaiņa perspektīvajās starpkontinentālajās ballistiskajās raķetēs. Rakstā atzīmēts, ka darba režīmu jaunais aparāts sasniedz aptuveni 100 km augstumā – šeit kaujas galviņa sasniedz ātrumu 5-7 km/sek.

Izstrādājums izceļas ar to, ka pirms ieiešanas atmosfēras blīvajos slāņos kaujas galviņa uzsāk sarežģītus manevrus, kas apgrūtina tās pārtveršanu.

15JU71 ražotājs – Reuta mašinbūves zinātniskā ražošanas apvienība nekomentēja informāciju par jaunās kaujas galviņas izmēģinājumiem.

Pirmo reizi tamlīdzīga bruņojuma projekts (tolaik to dēvēja par "Albatrosu") parādījās PSRS 80. gadu vidū, tomēr pēc dažiem gadiem projekts tika slēgts un atdzima tikai 90. gadu vidū ar nosaukumu 4202.

"Izvestija" atsaukusies uz informācijas avotu aģentūrā "Roskosmos" un informējusi, ka pirms sekmīgajiem izmēģinājumiem tika veikts liels darbs importa aizvietošanas jomā, jo bija jānomaina vadības sistēmas, kas līdz šim tika ražotas Harkovas pilsētā Ukrainā.

Informācijas avots uzsvēris, ka izstrādājuma iekārtas, elektroniskie kompleksi un vadības sistēma sastāv tikai no Krievijā ražotiem elementiem.

Ziņu lente
0