Krievija projektē kosmisko kuģi lidojumiem no SKS uz Mēnesi

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasPilnmēness. Foto no arhīva
Pilnmēness. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā projektētais kosmosa kuģis "Rivok" varēs nogādāt uz Mēness kravas un kosmonautus. Tas startēs no starptautiskās kosmiskās stacijas. Kuģa būve izmaksās daudz mazāk nekā pilotējamais kuģis "Federācija".

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Raķešu kosmosa korporācija "Enerģija" ir izstrādājusi jaunu daudzkārtējā pilotējamā kuģa projektu. Jaunais kuģis "Rivok" ("Izrāviens") paredzēts kravu un kosmonautu nogādāšanai uz Mēness.

Первый пуск ракеты-носителя с космодрома Восточный - Sputnik Latvija
Pirmais starts Austrumu kosmodromā – pavadoņi nogādāti orbītā

Izstrādātāji plāno, ka sistēma "Rivok" tiks izvietota Starptautiskajā kosmiskajā stacijā un kursēs līdz starptautiskajai platfomai Mēness tuvumā, nogādājot uz Mēness kravas un kosmonautus, ko SKS nogādās "Sojuz" sērijas kuģi. Šo informāciju sniedza korporācijas darbinieks Jurijs Makušenko, kurš iepazīstināja ar projektu starptautiskās zinātniskās konferences "Kosmosa apgūšana pilotējamās raķetēs" dalībniekus.

Otrā kosmiskā ātruma sasniegšanai tiks izmantots modernizēts bloks "DM", kas tiek palaists ar smagās klases nesējraķetes "Angara-A5" palīdzību un tiek savienots ar "Rivok" Zemes orbītā.

Pēc atgriešanās no Mēness orbītas kuģim "Rivok" nāksies atvērt "kupolu" 55 kvadrātmetru platībā, kas ļaus nobremzēt Zemes atmosfērā.

Kompleksa maksimālā masa sastāda 11,4 tonnas, lidojums no Zemes orbītas līdz Mēnesim ilgs 5 diennaktis. Par to, kā kuģis "Rivok" tiks nogādāts pie SKS, ziņojuma autors nepastāstīja.

"Daudzkārtējā pilotējamā kuģa "Rivok" misija izmaksās par trešdaļu mazāk nekā pilotējamā kuģa "Federācija" misija," – atzīmēja Makušenko.

Speciālists atzīmēja, ka salīdzinājumā ar plāniem nosūtīt uz Mēnesi kuģi "Federācija", sistēmai "Rivok" ir vairākas priekšrocības, piemēram, nav nepieciešamības būvēt supersmagu nesējraķeti vai smagās klases nesējraķeti ar ūdeņraža degvielu. Turklāt nav nepieciešamības sertificēt raķeti "Angara-A5" pilotējamajiem lidojumiem, jo tā netiks izmantota pašu kosmonautu startam no Zemes. Jaunais projekts dod iespēju samazināt pašmāju transporta sistēmas izstrādes izdevumus un termiņus.

Kuģi "Federācija" arī izstrādājusi RKK "Enerģija". Tas paredzēts cilvēku un kravu nogādei uz Mēness un Zemes orbītu. Kuģa būvdarbiem jāsākas šovasar. Pirmais "Federācijas" starts bez pilotiem tika plānots 2021. gadā, bet ar kosmonautiem – 2023. gadā.

Ziņu lente
0