Pirmais starts Austrumu kosmodromā – pavadoņi nogādāti orbītā

© Sputnik / Марина Лысцева ТАСС/POOL / Pāriet pie mediju bankasПервый пуск ракеты-носителя с космодрома "Восточный"
Первый пуск ракеты-носителя с космодрома Восточный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc otrā starta mēģinājuma nesējraķete "Sojuz-2.1a" nogādājusi orbītā Krievijas kosmiskos aparātus "Aist-2D", MVU zinātnisko pavadoni "Mihailo Lomonosovs", kā arī nanosatelītu SamSat-218D.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Pirmā nesējraķete "Sojuz-2.1a" ar trim pavadoņiem sekmīgi startēja no jaunā Austrumu kosmodroma Krievijā.

Starts notika paredzētajā laikā – pl. 5.01 pēc Maskavas laika no pirmā un pagaidām vēl vienīgā starta laukuma kosmodromā.

Nesējraķete "Sojuz-2.1a" nogādāja orbītā Krievijas kosmiskos aparātus "Aist-2D", MVU zinātnisko pavadoni "Mihailo Lomonosovs", kā arī nanosatelītu SamSat-218D. Pirmais starts Austrumu kosmodromā bija apdrošināts par 1,84 miljardiem rubļu. Starta laukuma apdrošināšanas summa sastāda gandrīz 24,14 miljardus rubļu.

Galvenais kosmosa elements orbitālā bloka "Volga" sastāvā ar trim pavadoņiem atdalījās no nesējraķetes trešās pakāpes ieplānotajā laikā, pl. 5.10 pēc Maskavas laika. Nanosatelīts SamSat-218D no "Volgas" atdalījās pl. 7.06. Pēc 10 sekundēm no orbitālā bloka atdalījās MVU zinātniskais pavadonis "Mihailo Lomonosovs" un kosmiskais aparāts "Aist-2D".

Ракета-носитель Союз-2.1а на стартовом комплексе космодрома Восточный - Sputnik Latvija
Situācija Austrumu kosmodromā neliecina par avāriju

Aprēķinātā "Sojuz-2.1a" pirmās pakāpes piezemēšanās zona pēc resursa izmantošanas atradās Amūras apgabalā, plūsmvirzim un raķetes otrajai pakāpei bija jāpiezemējas Sahas Republikā (Jakutija). "Sojuz" trešā pakāpe pagaidām paliks orbītā. Orbitālais bloks "Volga" tiks novadīts no orbītas un nogremdēts okeānā ārpus kuģu satiksmes zonas: tas ienāks Zemes atmosfērā pl. 11.54 pēc Maskavas laika, un pl. 12.05 nesadegušie fragmenti nokritīs okeānā.

Iemesls lepoties

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsveica "Roskosmos" un Austrumu kosmodroma celtniekus ar sekmīgu nesējraķetes startu.

"Es vēlos jūs apsveikt. Mums ir iemesls lepoties. Vakar tehnika nedaudz pārcentās, principā, starts varēja notikt jau vakar, tomēr tehnika pārcentās un startu apturēja. Tas nav nekas neparasts," – teica Putins pēc starta.

"Galvenais ir tas, ka laukums strādā. Jūs to esat labi sagatavojuši, viss funkcionē. Priekšā stāv arī otrais posms, smagajām raķetēm… darba vēl ir daudz, taču tas, neapšaubāmi, ir nopietns un vērā ņemams solis uz priekšu Krievijas kosmonautikas attīstībā," – piebilda valsts galva.

Pirmais Krievijā

Austrumu kosmodromu sāka celt 2012. gadā netālu no Ciolkovskas pilsētas (agrāk tas bija Ugļegorskas ciems) Amūras apgabalā. Tas bija pirmais nacionālais civilās nozīmes kosmodroms, kas Krievijai dāvās patstāvīgu pieeju kosmosa telpai. Nesējraķetes pirmais starts bija ieplānots 2015. gadā, taču vēlāk tika atlikts līdz 2016. gada pavasarim.
Nesējraķetes "Sojuz-2.1a" starts bija ieplānots 27. aprīlī pl. 05.04 pēc Maskavas laika, taču tika atlikts  līdz 28. aprīlim. Komisija, kuras uzdevums ir izmeklēt starta atlikšanas iemeslus, turpina darbu.

© RIA NovostiAustrumu kosmodroms
Космодром Восточный - Sputnik Latvija
Austrumu kosmodroms

 

Ziņu lente
0