"Nemirstīgais pulks": piemiņai nav robežu

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasШествие "Бессмертный полк" в центре Москвы. Архивное фото
Шествие Бессмертный полк в центре Москвы. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad "Nemirstīgajam pulkam" pievienosies Latvijas, Kazahstānas, Serbijas, Bulgārijas, Kirgizstānas un daudzu citu valstu iedzīvotāji.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Pērn akcijā piedalījās 12 miljoni Krievijas iedzīvotāju. Šogad organizatori sagaida ievērojami lielāku "Nemirstīgā pulka" dalībnieku skaitu. Pēc Zemcova teiktā, šāda interese par kustību, tostarp arī aiz Krievijas robežām, ir saistīta ar to, ka cilvēkiem ir tieksme meklēt cēlas jūtas un ideālus.

"Ikdienas steigā un rūpēs cilvēkiem ir nepieciešami svētki, kas ienesīs gaismu viņu dzīvē. Mums tādi svētki ir mūsu lielā Uzvara," – norādīja Zemcovs.

"Skaidrs, ka uzvara pār fašismu ir liels notikums, un karavīru radinieki, kas šodien dzīvo visā pasaulē, no visas sirds atbalsta akciju. Viņi grib to turpināt un izjust savu piederību. Viņu priekštecis, veterāns ļauj viņiem justiem piederīgiem pasaules mēroga notikumam," – teica Zemcovs.

Karavīru pēcteči mūsdienās dzīvo visos kontinentos. Tas ir "Nemirstīgā pulka" pamats. Akcijai pievienojas arī antihitleriskā koalīcija no Serbijas un Bulgārijas. Šogad gājiens notiks arī Serbijā, Grieķijā un Izraēlā. Arī Ķīna arī cietusi Otrā pasaules kara laikā, un tās iedzīvotāji interesējas par iespēju pievienoties kustībai.

Vēsturiskā taisnīguma labad nedrīkt pazust neviens karavīrs. Uzvarētāju vidū bija dažādu tautību un ticību pārstāvji, un neviens nevar būt aizmirsts, uzskata šīs sabiedriskās kustības organizatori. Lai arī viņi Uzvaras dienā soļo kopā ar mums "Nemirstīgā pulka" kolonnās.

Участники акции Бессмертный полк в Риге - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks" Latvijā sāk dalībnieku reģistrāciju

Organizatoriem palīgā nāk modernās tehnoloģijas.

"Mums ir jāmācās sarunāties ar cilvēkiem, izmantojot jaunās tehnoloģijas. Šodien informācija izplatās milzīgā ātrumā. Iedomājieties: es pētu sava tēva cīņu ceļus un viņa biogrāfijas faktus. Pieņemsim, esmu uzzinājis, ka viņš piedalījās kaujā 1942. gadā kopā ar citiem 200 karavīriem. Viņu pēcteči, kuru tēvi un vectēvi noteikti ir stāstījuši viņiem par šo notikumu, var palīdzēt atjaunot cīņas hronoloģiju," – stāstīja Zemcovs.

"Ja cilvēki pievienotu informāciju par to, kādā vienībā dienējis viņu radinieks, mēs varētu sazināties, izjautāt viens otru. Mēs varētu iepazīties, pateicoties mūsu tēvu un vectēvu kopīgajai vēsturei. Mums būtu iespēja aizbraukt uz cīņas vietu un iemūžināt karavīru piemiņu. Taču vispirms cilvēkiem ir jāsazinās,"— uzsvēra Zemcovs.

Viņš ir pārliecināts, ka piemiņa ir plašāka nekā valsts robežas un politika.

"Mums ir ko atcerēties kopā ar Baltijas un NVS valstīm. Mēs krājam patiesus faktus par Otro pasaules karu. Valdības nāk un iet, bet tauta glabā mūžīgu piemiņu. "Nemirstīgais pulks" aicina visus: glabāsim mūsu atmiņas kopā," — piebilda Zemcovs.

Ziņu lente
0