Jauns krāpniecības veids: Latvijas iedzīvotājus krāpj "PayPal" vārdā

© pixabayРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arvien biežāk Latvijas iedzīvotāji saņem "PayPal" vārdā sūtītus e-pastus, kurās viņus lūdz sniegt personīgu informāciju.
RĪGA, 29. aprīlis - Sputnik. Latvijas institūcija "Cert.lv", kas nodarbojas ar informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanu, paziņoja par krāpniecības gadījumiem, kad cilvēki saņem e-pastus no kompānijas, kas uzdod sevi par "PayPal", raksta Jauns.lv.
Vēstulēs teikts, ka radušās problēmas ar e-pasta saņēmēja kontu, un konta darbība uz laiku tiek ierobežota. Lai atjaunotu konta darbību, e-pasta saņēmējs tiek aicināts apstiprināt savu identitāti, e-pastā norādītajā saitē sniedzot papildu informāciju par sevi un augšupielādējot personu apliecinoša dokumenta attēlu, kurā redzama arī personas fotogrāfija. Tādējādi noziedzniekiem izdevies iegūt lietotāju personas datus.
Банковская карта - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2021
"DPD" un "Omniva" klientus apkrāpj trīs reizes dienā
"Cert.lv" speciālisti lūdz Latvijas iedzīvotājus būt modriem, rūpīgi pārbaudīt šādu vēstuļu sūtītāju adresi, kā arī pārbaudīt vietnes adresi, kurā lūdz ievadīt datus. Ja tas ir krāpniecisks ziņojums, e-pasta adrese un tajā noradīta vietnes adrese netiks saistīta ar "PayPal".
Ja tomēr nav izdevies izvairīties no krāpšanas un jūs nosūtījāt ļaunprāšiem personiskos datus, pēc iespējas ātrāk jāvēršas policijā. Tāpat "Cert.lv" uzsver, ka būtu vērts vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un mainīt identifikācijas dokumentu, anulējot iepriekšējo.
Pēdējā laikā Latvijā palielinājies krāpšanās gadījumu skaits, turklāt ar katru gadu tās kļūst arvien izsmalcinātākas. Saskaņā ar TNS Kantar aptauju, kurā piedalījās cilvēki vecumā no 18 līdz 60 gadiem, pēdējā gadā vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju saskārušies ar krāpšanas mēģinājumiem internetā un pa tālruni. Ar interneta krāpniekiem saskaras 36% Latvijas iedzīvotāju. Pie tam 55% aptaujāto atbildēja, ka viņiem tādu problēmu nekad nebija, bet 9% nevarēja sniegt atbildi.
Līdzīga situācija izveidojas ar krāpšanas mēģinājumiem pa telefonu. Pēdējā laikā ar tiem saskaras 34% respondentu. 58% paziņoja, ka ar šādu zvanu nekad nav saņēmuši, bet 8% nav snieguši konkrētu atbildi.
Ziņu lente
0