Mājokļu cenas Latvijā tikai augs: ekonomists par situāciju tirgū

© Sputnik / Sergey MelkonovСпальный район Плявниеки
Спальный район Плявниеки - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 pandēmijas radītā krīze nav visaptveroša, dažās nozarēs cilvēki sākuši pelnīt pat vairāk, viss liecina, ka majokļa cenas pieaugs, pastāstīja SEB bankas ekonomists.
RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Covid-19 pandēmijas radītā krīze nav izrādījusies tik smaga, kā bija plānots, turklāt daudzu Latvijas iedzīvotāju finansiālais stāvoklis pēdējos gados pat uzlabojies. Nekāda "burbuļa" nekustamo īpašumu tirgū nav, un mājokļu cenu lejupslīde nav gaidāma, uzskata SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.
Bankas organizētās aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā 42% iedzīvotāju gaida nekustamo īpašumu cenu pieaugumu šogad. Uz lejupslīdi cer tikai 14,5% aptaujāto, bet 25,4% prognozēja stabilitāti.
Ключи от квартиры - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2021
Dzīvoklis kļuvis par šauru: Latvijas iedzīvotāji apsver jauna mājokļa iegādi
Aizvadītā gada krīze nav skārusi tik lielu skaitu cilvēku, kā bija prognozēts, apgalvoja ekonomists. Pie tam "burbulis", kas plīsa vairāk nekā pirms 10 gadiem, nav atjaunojies, un visus šos gadus aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū bija ļoti zema. Proti, nebija liela potenciāla cenu kritumam. Kopumā, pēc ekonomista domām, pēc iepriekšējās krīzes daudzi uzkrājuši resursus, un mājsaimniecību finansiālā situācija izrādījusies stabilāka nekā toreiz. Viņš atgādināja, ka bija 2-3 mēneši, kad nekustamo īpašumu tirgus sastinga, tomēr ātri atjaunojās, - Gašpuitins komentēja pētījuma rezultātus Latvijas radio 4 ēterā.
Eksperts atzīmēja, ka pēdējā laikā nekustamo īpašumu tirgus ir sarosījies, cenas mēreni aug.
Viņš pauda uzskatu, ka daļai cilvēku parādās nauda pirmajai iemaksai, viņi jūt, ka krīze viņus neskar, vismaz ne tik smagi, kā bija sagaidāms pirms gada, tāpēc tagad viņi vērtē iespējas iegādāties mājokli.
Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Dzīvokļu cenas sērijveida mājās turpina pieaugt
Gašpuitis piezīmēja, ka pārsvarā aktivitāte vērojama Rīgas nekustamo īpašumu tirgū, tomēr interese aug arī reģionos. Tāpat cilvēki sākuši vairāk interesēties par iespējām būvēt pašiem savu māju (domājams, ņemot vērā pašizolācijas un "mājsēdes" pieredzi dzīvokļos).
Taujāts par nekustamo īpašumu cenu lejupslīdes scenāriju, Gašpuitis atzina, ka tas esot nereāls.
Viņš norādīja, ka grūti iedomāties, kāda iemesla dēļ tas varētu notikt. Pēc viņa domām, var runāt tikai par cenu pieaugumu, lēnāku vai ātrāku – tas atkarīgs no scenārija. Ekonomists atgādinaja, ka dzīvojamais fonds ir ļoti vecs, algas aug, būvdarbu izmaksas palielinās. Tātad jautājums ir tikai par to, cik strauji šī līkne celsies, secināja eksperts.
Ziņu lente
0