Kļuva zināms, cik Baltkrievijas pilsoņu saņēmuši patvērumu Latvijā

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasПаспорт гражданина Белоруссии
Паспорт гражданина Белоруссии - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2020. gada 1. augusta līdz 2021. gada 30. martam pieteikumus patvēruma meklētāja statusa saņemšanai Latvijā iesniedza 54 Baltkrievijas pilsoņi, lēmumi tika pieņemti 24 personu lietās.
RĪGA, 7. aprīlis - Sputnik. Kopš pagājušās vasaras beigām Latvija piešķīrusi patvērumu 19 Baltkrievijas pilsoņiem, daži desmiti baltkrievu vēl gaida lēmumu, ziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, vēsta Тvnet.lv.
No 2020. gada 1. augusta līdz 2021. gada 30. martam pieteikumus patvēruma saņemšanai Latvijā iesniedza 54 Baltkrievijas pilsoņi. Lēmumi tika pieņemti 24 personu lietās – alternatīvais statuss piešķirts 19 personām, vienas personas lietā pieņemts lēmums pārsūtīt personu uz Poliju, bet vienas personas pieteikums noraidīts, jo tas bija iesniegts atkārtoti. Trīs personas atteicās no patvēruma procedūras, no tām divas atgriezušas Baltkrievijā, bet viena turpina atrasties ES teritorijā, saņemot Polijas vīzu.
Ждать ли объединения РФ и Беларуси? Интервью Владимира Мамонтова - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2021
Video
Vai gaidāma Krievijas un Baltkrievijas apvienošanās? Vladimira Mamontova intervija
Vēl 30 personu pieteikumi atrodas izskatīšanā.
Pēc alternatīvā statusa iegūšanas ārzemniekam izsniedz termiņuzturēšanās atļauju uz gadu. Ja šī gada laikā situācija izcelsmes valstī nemainīsies, uz personas iesnieguma pamata viņam izsniedz jaunu uzturēšanās atļauju. Ja cilvēks ar alternatīvo statusu nodzīvojis Latvijā piecus gadus, viņš var saņemt uzturēšanās atļauju. Vēl pēc pieciem gadiem viņam būs tiesības naturalizēties.
Pērn Eiropas Savienība apstiprināja trīs sankciju paketes pret vairākām Baltkrievijas kompānijām un ierēdņiem, ko Brisele uzskata par vainīgiem vardarbības pielietošanā pret demonstrantiem un vēlēšanu falsificēšanā. Kopumā sarakstos tika iekļauti 88 cilvēki un septiņi uzņēmumi. Sankcijas paredz aizliegumu ieceļot ES un rēķinu iesaldēšanu.
Minska, no savas puses, pieņēma simetriskus atbildes pasākumus.
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Aizliegums preču un pakalpojumu importam: Baltkrievijas atbilde uz Rietumu sankcijām
Baltijas valstis tāpat veica savu "melno sarakstu", tajā tika iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas. Pēcāk Baltijas valstis atjaunoja sankciju sarakstus – Latvija iekļāva tajā vēl 101 amatpersonu, Lietuva un Igaunija – katra pa 98.
Saskaņā ar Baltkrievijas Republikas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, Lukašenko uzvarēja 2020. gada vēlēšanās ar 80,1% balsu. Opozīcija klāstīja, ka uzvarējusi Tihanovska, un nodibināja koordinācijas padomi varas nodošanai. Šī iemesla dēļ Ģenerālprokuratūra ierosināja lietu par aicinājumiem sagrābt varu, virkne opozicionāru aizturēti, citi pametuši Baltkrieviju.
Ziņu lente
0