Krievu šņabis par 3 eiro un desa par 1 eiro Latvijā. Vērtē latviešu mediji

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas notiks, ja Latvijas iedzīvotāji sāks pirkt lētu krievu šņabi un uzkodīs desu par vienu eiro? Latviešu mediji analizē veikalu tīkla "Mere" darbības principus.

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Jānis Mākoņkalns portālā Pietiek.com laidis klajā rakstu ar intriģējošu nosaukumu "Kas stāv aiz Latvijas tirgū tikko ienākušā "krievu Lidl"?" Viņš atgādināja, ka 13. martā Iļģuciemā darbu sācis Krievijas zemo cenu veikalu tīkla "Svetofor" veikals "Mere". Patlaban tīklu veido vairāk nekā 2000 veikali Krievijā, Lietuvā, Vācijā, Polijā, Rumānijā, Serbijā, Baltkrievijā un Kazahstānā. Tas ir kļuvis par vienu no lielākajiem tirdzniecības tīkliem Krievijā ar miljardiem lielu apgrozījumu. Ar ko tie atšķiras no citiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem?

Mākoņkalns stāsta: "Gan Krievijā, gan Latvijā "Svetofor" sevi prezentē kā lētāko veikalu tīklu tirgū. Tā cenas patiešām mēdz būt pat līdz 20% zemākas nekā konkurentu veikalos. Tas tiek panākts, noslēdzot tiešos pasūtījumus ar maz zināmiem ražotājiem, kā arī saņemot no tiem zemākas kvalitātes produkciju nekā tā, kas tiek izplatīta citos veikalos. "Svetofor” veikalos tirgoti produkti ir "ēdami", bet to kvalitāte ievērojami atšķiras no konkurentu piedāvātās.

В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
"Tādu cenu nav": mazumtirgotājs no Krievijas pārveidos tirdzniecības nozari Latvijā?

"Svetofor" zemās cenas izskaidro arī servisa neesamība, tā kā veikals pēc būtības darbojas kā noliktava. Nozīmīgs faktors cenu samazināšanā ir arī nelielais preču piedāvājuma klāsts. Citiem vārdiem sakot, "Svetofor" saviem klientiem praktiski nepiedāvā izvēles iespējas. Ja veikalā ir pieejama desa par vienu eiro, tad tā arī būs tikai viena desa no viena ražotāja par vienu eiro."

Tālāk viņš min domājamos biznesa īpašniekus – uzņēmējus no Sibīrijas, un uzskaita, kādās biznesa sfērās viņi strādā līdztekus tirdzniecībai. Noslēgumā autors nonāk pie sekojoša slēdziena:

"Zināmā mērā tas, cik labi Latvijā spēs iedzīvoties šis Krievijas veikalu tīkls, būs lakmusa tests visas Latvijas ekonomikas stāvoklim, sevišķi pēc Covid-19 krīzes. Secinājums šeit ir gaužām vienkāršs: ja "Svetofor" tīkls izpletīsies, varēsim droši teikt, ka Latvijas ekonomika ir paka*ā."

Tā autors interpretēja situāciju, kurā "pietiekoši liela daļa iedzīvotāju ir gatavi ziedot savu labsajūtu un veselību, pērkot krievu šņabi par 3 eiro pudelē un desu par 1 eiro gabalā".

Ziņu lente
0