Neziņoja par kompensāciju VID: noslīkušā zēna vecākiem draud cietums

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nekādi nodokļi no kompensācijas nav jāmaksā, kļūdu deklarācijā iespējams izlabot triju gadu laikā, tomēr prokuratūra draud bojā gājuša bērna vecākiem ar kriminālsodiem.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Ventspilī baseinā 2017. gadā noslīkuša zēna vecāki tiek apsūdzēti krimināllietā par nepatiesu ziņu sniegšanu nodokļu deklarācijā, vēsta programma "Nekā personīga" telekanālā TV3.

Viņu dēls noslīka nelielā baseinā Ventspils ūdens izklaides parkā 2017. gada oktobrī. Krimināllieta par šo incidentu nodota tiesā, tās ietvaros cietušie saņēma kompensāciju no Olimpiskā centra, nauda izmaksāta 2018. gada vasarā. Tomēr, iesniedzot nodokļu deklarāciju 2019. gadā, vecāki šo summu neuzrādīja.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija, 1920, 04.11.2020
"Šī vara ir sajukusi prātā!": juristi šokējusi saruna ar VID ierēdni

"Nē, mums nav nekas, nebija jāmaksā par bojā gājušā kompensāciju, un tādēļ arī nedeklarējām. Un 2018. gadā es vispār biju agonijā… Un līdz deklarācijai domas nebija nekādas," pastāstīja bojāgājušā zēna tēvs Kaspars Stivriņš.

Likums paredz, ka vecākiem ir trīs gadi, lai izlabotu deklarāciju, tātad viņi to var izdarīt līdz 2022. gada vasarai. Tomēr šī gada martā viņi saņēmuši pavēsti, no kuras uzzināja, ka ir aizdomās turami krimināllietā. Izrādījies, ka izmeklētāji pieprasījuši informāciju pašvaldībā un bankas izrakstu un noskaidrojuši, ka nav deklarēta kompensācija vairāk nekā 10 tūkstošu eiro apmērā. Tāpēc viņi ierosinājuši krimināllietu pret Stivriņu ģimeni par nepatiesas informācijas sniegšanu deklarācijā lielā apjomā. Atbilstošais pants paredz sodu līdz pat brīvības atņemšanai uz laiku līdz diviem gadiem.

Zīmīgi, ka ar pašiem aizdomās turamajiem izmeklētāji sazinājušies tikai pēdējā posmā, pirms nodot lietu prokuratūrai.

"Mēs aizgājām pie izmeklētāja, un viņš teica, ka kriminālprocess ir palaists. Tad viņš izsvēra, vai ir vērts turpināt viņu vai ne. Un pēc nedēļas uzzinājām, ka jau ir aizdots prom uz prokuratūru. Tad mums bija jābrauc pie prokurores un viņa pateica, ka gribot vispār pusgadu nosacīti man un sievai. Es biju šokā. Kas vispār notiek?" Kaspars bija neizpratnē.

Stivriņi jau iesnieguši deklarācijas labojumus, iekļaujot tajā kompensāciju.

Ne VID, ne prokuratūra lietu nekomentē.

Ziņu lente
0