Spļāviens sejā: kāpēc valdība atliek mediķu atalgojuma modeļa ieviešanu

© Sputnik / Sergey MelkonovПост сестры у палаты интенсивной терапии в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы
Пост сестры у палаты интенсивной терапии в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādās, ka pat pandēmijā Latvijas valdība nevar izskatīt jautājumu par mediķu atalgojumu; nozarē šāda pieeja izraisa neizpratni un sašutumu.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Lai gan tieši pandēmijas laikā medicīnas personāla deficīts ir īpaši jūtams, un ir nepieciešams motivēt cilvēkus palikt nozarē, valdība jau daudzus mēnešus atliek Veselības ministrijas izstrādātā jaunā mediķu atalgojuma modeļa ieviešanu, ziņo TV3.

Krišjānis Kariņš uzdeva Veselības ministrijai izstrādāt šādu modeli pēc 2019. gada vērienīgiem mediķu protestiem. Attiecīgo informatīvo ziņojumu Veselības ministrija iesniedza vēl pērnajā gadā, bet tas tā arī netika iekļauts politiķu darba kārtībā, par ko ceturtdien, 18. martā, kārtējo reizi atgādināja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Медсестра в инфекционной клинической больнице №2 Департамента здравоохранения города Москвы - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Trešajā vilnī Latvijā varētu ierobežot ne tikai plānveida medicīnas pakalpojumus

"Mēs virzām lielus līdzekļus pagaidu Covid-19 piemaksās, bet tie beigsies, (tiklīdz beigsies šī Covid-19 krīze) un mēs atgriezīsimies realitātē. Ja mēs šo ziņojumu neskatām pēc tam, kad tas ir skaņots Valsts sekretāru sanāksmē kopš oktobra dažādos formātos un tagad divus mēnešus jau gaidījis iesniegts valdībā, tad man, godīgi sakot, nav īsti, ko teikt nozarei – ar kādu nopietnību un kad mēs risināsim šos jautājumus," uzsvēra Pavļuts.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš atbildēja, ka valdība neizskata informatīvo ziņojumu, jo tas nav saskaņots ar Finanšu ministriju.

"Faktiski tas ir diezgan nopietns budžeta pieteikums. Un mēs arī pirmdien sanāksmē konstatējām, ka šī valdība neuzskata, ka šī ir vienīgā joma, kur ir izaicinājumi," atzina Kariņš.

Saskaņā ar Veselības ministrijas priekšlikumu, tuvāko piecu gadu laikā atalgojuma pieaugums būtu pakāpenisks. Piemēram, ja šogad ārsta vidējā darba samaksa ir nepilni 2200 eiro pirms nodokļu nomaksas, 2025. gadā tie būtu jau 3615 eiro. Māsām atalgojums no 1200 eiro piecu gadu laikā pakāptos līdz 2100 eiro, savukārt pacientu aprūpes personālam, piemēram, māsu palīgiem, alga pieaugtu no 840 līdz nedaudz vairāk kā 1000 eiro.

Šādam pieaugumam līdz 2025. gadam būs nepieciešami papildus 287 miljoni eiro. Finanšu ministrs Jānis Reirs uzskata, ka par šāda modeļa ieviešanu varēs runāt ne agrāk par augustu, kad sāksies diskusija par nākamā gada budžetu.

В машине скорой помощи - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2021
Apvidnieku vietā - varonīgums un radoša pieeja: kā Latvijā strādā NMPD mediķi

Jaunā darba samaksas modeļa izstrādē piedalījās lielākā daļa medicīnas nozares organizāciju, to atbalsta Latvijas Lielo slimnīcu, māsu, jauno ārstu un citas asociācijas. Mediķi ir sašutuši par to, ka modeļa ieviešana ir iestrēgusi informatīvā ziņojuma līmenī.

"Gadu mēs esam strādājuši, mēs esam izdarījuši savu darbu un šobrīd tas mums izskatās pēc tāda, paldies, ka pastrādājāt, izpildījāt mūsu uzdevumu, bet, diemžēl, nekur tas tālāk nevirzīsies. Man ir jāsaka godīgi un atklāti, tas ir diezgan nopietns spļāviens visam medicīnas personālam," norāda Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs.

Viņš atgādināja, ka mediķu trūkums nav nekur pazudis un pandēmijas laikā tas redzams sevišķi smagi.

"Mēs nevaram garantēt, ka cilvēki vienkārši neaizies prom no jomas un neies strādāt tur, kur stresa apstākļi mazāki, darba apstākļi labāki un tur, kur nav jāgaida gadiem ilgi solījumi," stāsta Šilovs.

Lai gan konkrēti kritēriji algu piešķiršanai vēl ir jānosaka, jauno ārstu asociācija uzsver, ka izstrādātais modelis palīdzētu izvairīties no situācijas, kad mediķi īsti nesaprot, cik un par kādu darbu viņiem maksā.

Ziņu lente
0