"Reanimatologs teica, ka problēma ir plaušās": vīrietis miris trīs dienas pēc vakcinācijas

© AP Photo / Alessandra TarantinoВакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca
Вакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdzinieks trīs dienas sūdzējās par sliktu pašsajūtu, taču ārsti apgalvoja, ka simptomi atbilstot vakcīnas iespējamai iedarbībai, pastāstīja nelaiķa dzīvesbiedre.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Latvijas sociālo tīklu segmentā plaši iebalsojusies Lanas Kaplunas publikācija – viņa pastāstīja, kā viņas vīrs miris trīs dienas pēc vakcīnas, taču medicīniskajā slēdzienā par nāves iemeslu par to nav ne vārda.

Sieviete stāsta, ka viņas vīrs Oļegs Zeigermahers miris 8. marta naktī. AstraZeneca vakcīnu viņš saņēmis 5. martā. Pēc tam trīs dienas viņš sūdzējās par sliktu pašsajūtu, taču ārsti apgalvoja, ka simptomi atbilstot vakcīnas iespējamai iedarbībai.

Plaušu tūska un divpusēja pneimonija

"Vakarā viņš zaudēja samaņu. Ātrie un reanimācija ar visām iespējamām iekārtām atbrauca vienā mirklī un apmeram 50 minūtes mēģināja viņu glābt pie mums mājās, pēc tam, gandrīz bez cerībām, aizveda uz reanimāciju, jau stacionārā reanimatologi cīnījās par viņa dzīvību. 2 naktī sirds apstājās.

Pl. 14 medijos parādījās ziņa, ka pie mums Latvijā apturēta tieši tās sērijas AstraZeneca lietošana, ar ko vakcinēts mans vīrs," Facebook raksta Lana Kapluna.

Reanimatologs teica, ka dzīvesbiedram ir problēma plaušās un apstiprinošs Covid tests. Vīruss varēja būt organismā, neskatoties uz normālu temperatūru un pašsajūtu. Ja tas iespējams, laikam jau būtu bijis pareizi pirms potes veikt eksprestestu, pieļāva publikācijas autore.

"Medicīniskajā slēdzienā par nāves iemeslu teikts, ka pacientam bijusi plaušu tūska, abpusēja pneimonija SARS-CoV-2 fonā, attīstījusies koronārā sirds slimība (lai arī sirdi viņš nesen pārbaudīja un kardiologs konstatēja, ka sirds viņam ir kārtībā un pat labāka par vecuma normu), un ne vārda par to, ka 3 dienas pirms nāves viņam izdarīta vakcīna," stāsta Lana.

Viņa piezīmēja, ka daudzas ES valstis jau aizliegušas AstraZeneca preparātu, turklāt Latvijā nemaz nav tik daudz cilvēku, lai iesaistītu viņus tik riskantos eksperimentos.

Starp komentāriem ar līdzjūtības vārdiem izskanēja padoms: panākt, lai ārsts vai māsa noteikti aizpildītu reģistrācijas formu vakcīnas blakņu oficiālajā sarakstā.

"Mans tētis nomira no šīs draņķības"

Vēl vienu ziņu par vakcīnas iespējamo blakni nesen publicēja grupas "Pērkons" mūziķis Ikars Ruņģis. Taču viņa publikāciju Facebook drīz vien nodzēsa, nedaudzie mediji, kas publicēja ziņojumu par to, tika aplieti ar samazgām.

Ruņģis ļoti emocionāliem vārdiem pastāstīja, ka viņa tētis, neskatoties uz cienījamo vecumu, nekad mūžā nav slimojis, no alerģijas nav cietis. Pa visu mūžu tikai divas reizes bijis slimnīcā, bet piecas dienas pēc AstraZeneca vakcīnas saņemšanas aizgājis viņsaulē.

Autors pastāstīja, ka vecāki vakcinējušies Madonā pie ģimenes ārsta. Pie tam māte, kas bieži slimo un mokās ar sirdi, neko nav sajutusi, bet tēvs – miris. Ikars Ruņģis pieļāva, ka koronavīrusa vakcīna varbūt tikpat bīstama kā pats vīruss.

Tomēr Zāļu valsts aģentūrā uzsvēra, ka tikai ārsti var noteikti sakaru starp vakcināciju un letālu iznākumu. Ārsta pienākums ir nekavējoties ziņot par Covid-19 vakcīnas blaknēm ar speciālas blankas starpniecību.

Nepieciešamības gadījumā ZVA piesaistīs Veselības inspekciju un citus speciālistus, kuri rūpīgi izvērtēs informāciju. Visas saņemtās ziņas un dati par vakcīnu nepārtraukti tiek kontrolēti un analizēti, lai aizsargātu sabiedrisko veselību un izslēgtu jebkādus riskus.

Patlaban Latvijā nav apstiprināts neviens nāves gadījums, kas būtu saistīts ar vakcīnu.

15. marta vakarā noskaidrojās, ka Latvija aptur AstraZeneca vakcīnas lietošanu.

​ZVA vēsta, ka lēmums pieņemts, balstoties uz atsevišķu ES valstu atskaitēm par tromboemboliju un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos periodos pēc vakcinācijas.

Lēmums apturēt vakcināciju uz 2 nedēļām pieņemts kā drošības pasākums līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par reģistrēto gadījumu novērtēšanu.

Ziņu lente
0