Pirmā pašvaldība Latvijā ir apstrīdējusi teritoriālās reformas rezultātus

© Depositphotos / ФотобанкСудья выносит решение
Судья выносит решение - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes tiesa piektdien izskatīja pirmās divas pašvaldību sūdzības par administratīvi teritoriālo reformu. Skulte izdevies nosargāt savu piederību Limbažu novadam.

RĪGA, 15. marts — Sputnik, Dmitrijs Oleinikovs. Par Satversmes tiesas 12. marta sēdes rezultātu kļuva tas, ka Skultes pagasta pievienošanu Saulkrastu novadam atzina par neatbilstošu pamatlikumam. Tajā pašā laikā Ikšķili un Tīnūžu pagastu tika atļauts pievienot Ogres novadam.

Atšķirība starp divām lietām ir tāda, ka lēmums par Ikšķili un Tīnūžiem tika pieņemts Ministru kabinetā administratīvi teritoriālās reformas projekta sagatavošanas laikā. Savukārt doma par to, ka daļu Limbažu novada varētu pievienot Saulkrastiem, tika pieņemta jau parlamentā, likumprojekts apspriešanas laikā.

Акция протеста против административно-территориальной реформы 5 марта 2020 года - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2020
Kā ministru maiņa ietekmēs novadu reformu Latvijā: LPS priekšsēdētāja viedoklis

Tiesa secināja, ka Satversmes 1. un 101. pants neliedz likumdevējam sabiedrības interesēs īstenot administratīvi teritoriālo reformu, ja vien likumdevējs nerīkojas patvaļīgi, tomēr tiesa uzsvēra, ka, nodalot Skultes pagastu no līdzšinējās Limbažu administratīvās teritorijas, un nepamatojot to ar racionāliem apsvērumiem, likumdevējs nav ievērojis reformas pamatā esošo kritēriju un līdz ar to arī reformas mērķi, tātad šajā gadījumā likumdevējs ir rīkojies patvaļīgi.

Tiesa arī atzīmēja, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā tiks pārdalītas funkcijas starp centrālo varu un vietējām pašvaldībām. Šajā gadījumā runa ir par līdzekļu sadalījuma finansiālajām sekām no izlīdzināšanas fonda.

Tiesa arī atzina, ka pašvaldību izteiktie argumenti ir jāizvērtē, taču tas nenozīmē, ka valsts institūcijas pieņemtais galīgais lēmums nebūs atšķirīgs. Pašvaldībām nav "veto tiesību" attiecībā uz to teritorijas robežu izmaiņām, ja pirms tam ir veiktas pietiekamas konsultācijas ar pašvaldību iedzīvotājiem.

Tomēr, atzīmē tiesa, pašvaldību tiesības tikt izklausītām var tikt ierobežotas tad, ja tās pieprasa izskatīt tos jautājumus, kuri iepriekš jau tika apspriesti.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2020
Latvijas prezidents atcerējies Pitalovu jaunajā likumprojektā

Atgādinām, ka Satversmes tiesa sākusi pašvaldību sūdzību izskatīšanu 13. janvārī. Tika noklausīti gan novadu, gan Saeimas deputāti, gan pieaicināti eksperti. Kopumā līdz ar jau minētajām pašvaldībām likumu par administratīvi teritoriālo reformu apstrīd 21 valsts pašvaldība.

No 2021. gada 1. jūlija, pēc vēlēšanām pašvaldībām būs jāsāk darbu jaunajā sastāvā, tāpēc Satversmes tiesai nepaliek daudz laika visu iesniegto prasību izskatīšanai. Saskaņā ar likumu par administratīvi teritoriālo reformu no 2021. gada valstī būs 42 pašvaldības esošo 119 vietā.

Ziņu lente
0