Korens: Latvija pasaulē pazīstama ar 16. marta gājienu, bet ĀM satraucas Solovjova dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovИосиф Корен на пикете у здания литовского посольства в Риге в поддержку арестованного в Вильнюсе литовского политика Альгирдаса Палецкиса
Иосиф Корен на пикете у здания литовского посольства в Риге в поддержку арестованного в Вильнюсе литовского политика Альгирдаса Палецкиса - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārlietu ministrijas pārmetumi Vladimiram Solovjovam par nacisma slavināšanu skan kā anekdote, jo pati ĀM brīfingos skaidro, ka 16. marta gājiens neesot nekāda SS glorifikācija, bet gan tikai piemiņas godināšana.

RĪGA, 20. februāris – Sputnik. Latvija aizliegusi iebraukšanu valstī Krievijas žurnālistam Vladimiram Solovjovam. Par to ziņoja valsts ārlietu ministrs un paskaidroja, ka Latvijai neesot pieņemama nacisma glorifikācija jebkādā tās formā. Solovjovs konstatēja: tāds formulējums viņu – ebreju un antifašistu – aizvaino.

Ar Latvijas valdības atļauju latviešu leģions ir atzīts teju vai par atbrīvotāju armiju, bet valsts ĀM satraucis tas, ka Solovjova frāze bijusi divējādi interpretējama, konstatēja Latvijas Antifašistu komitejas līdzpriekšsēdētājs Josifs Korens.

"Vladimirs Solovjovs ir pazīstams ar savu kategorisko attieksmi pret Hitleru un nacismu. Bet Latvijas ĀM brīfingos žurnālistiem skaidro, ka 16. marta gājiens neesot nekāda SS glorifikācija, bet gan tikai piemiņas godināšana. Tas skan kā anekdote, jo Latvija visā Eiropā, visā pasaulē pazīstama ar savu 16. marta gājienu, bet ĀM tā sašutusi un nodemonstrējusi satraukuma pilnu attieksmi pret nacisma glorifikāciju," Korens konstatēja sarunā ar Sputnik Latvija.

Pats briesmīgākais nav tas, ka tā ir dubultu standartu politika, bet gan tas, ka valdība svēti tic savai taisnībai, norādīja Sputnik sarunbiedrs.

"Neliekuļoti tic, ka viņi esot antifašisti un cīnītāji pret nacismu un leģionāri nemaz nav nacisti, bet gan Latvijas varoņi. Ātri no atmiņas pagaist Arāja asiņainā komanda, kas izpelnījās slavu visā Eiropā. Varoņa rangā pacelts Cukurs, kurš līdz 1938. gadam bija pazīstams lidotājs, bet pēc 1940. gada kļuva par Rīgas geto benti, un tagad sākas runas par viņa pārapbedīšanu Latvijas varoņu panteonā. Pie tam Brāļu kapos jau apbedīti nacistiskie noziedznieki, bet Latvijas valdība valsts svētkos aicina diplomātiskās misijas nolikt tur ziedus varoņiem," atgādināja Korens.

Viņš atgādināja: kā ilggadējs antifašistiskās kustības līderis Latvijā, ir spiests atzīt, ka cīņa faktiski ir zaudēta. "Viņiem izdevies iedvest jauniešiem varoņu maiņu. Vispirms teica, ka tā esot vienkārši karavīru piemiņas godināšana, pēc tam izskanēja, ka viņi esot bijuši varoņi. Bet kādā pusē un par kādiem ideāliem karojuši tie "varoņi" – tas jau ir cits stāsts," piebilda Korens.

Российский журналист Владимир Соловьев - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2021
Latvija liegusi Krievijas žurnālistam Vladimiram Solovjovam ieceļot valstī

Iepriekš Krievijas ĀM jau norādīja uz Latvijas valdības nekonsekvenci. "Ja jau viņi sākuši cīņu ar nacismu nedrīkst vairs izdabāt Waffen SS leģionāriem no Latvijas pilsoņu vidus ar viņu lāpu gājieniem. Laiks pielikt punktu par Baltijas atbrīvošanu no fašisma dzīvību atdevušo padomju karavīriem veltīto pieminekļu nojaukšanai un zimošanai," paziņoja resora oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Maskava apliecina, ka Latvijas valdība pieļauj nacisma atdzimšanu, nacistisko ideju un vērtību propagandu, tāpēc vērojams nacistiskās ideoloģijas uzpplaukums valstī. Krievija piesaista pasaules uzmanību Latvijas elites ciniskajiem centieniem latviešu leģiona kareivjus dēvēt par "brīvības aizstāvjiem".

Nacistiskās Vācijas ierēdņu radītajā latviešu SS leģionā bija līdz 150 tūkstoši cilvēku. Nirnbergas tribunāls atzina SS par noziedzīgu organizāciju, ar tās dalību organizēto koncentrācijas nometņu izveidi – par noziegumu pret cilvēci.

Корен: Латвия проводит шествие 16 марта, а МИД всполошился из-за Соловьева
Ziņu lente
0