Vakcinētajam ir 98 gadi: kā Latvijā izmanto vakcīnu, ko Vācijā sirmgalvjiem neiesaka

CC BY 2.0 / Garry Knight / Hand in HandСупружеская пара
Супружеская пара - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijā un Portugālē neiesaka izmantot AstraZeneca preparātu senioriem vecumā no 65 gadiem. Itālijā un Spānijā noteikts 55 gadu vecuma slieksnis. Latvijā šo vakcīnu izmanto pansionātos, un desmitiem vakcinēto, arī trīs darbinieki, ir vairāk nekā 90 gadus veci.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Aizvadītajā nedēļā Latvijā sākās otrās prioritārās grupas vakcinācija – preparātu saņem sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka vecākais vakcinētais ir 98 gadus vecs sirmgalvis. Kopā vakcinēti 28 cilvēki, kas pārsnieguši 90 gadu slieksni, stāsta lsm.lv.

Viņu vidū ir ne tikai pansionātu klienti, bet arī darbinieki – trīs 91 gadu veci cilvēki.

Вакцинация добровольцев против COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 07.11.2020
Latvija ir gatava vakcinēt 800 tūkstošus cilvēku ar skandalozo AstraZeneca preparātu

Vakcinācijai sociālās aprūpes centros tiek izmantots AstraZeneca preparāts, taču darbā tiks izmantotas arī citas vakcīnas to saņemšanas kārtībā. Piektdien, 12. februārī Latvijā tika nogādāta preparāta AstraZeneca kārtējā partija (9600 devas) un preparāta Moderna krava (3600 devas) – vakcīnas paredzētas tieši sociālās aprūpes centriem.

Jāpiebilst, ka AstraZeneca vakcīnu Latvijā saņēmušas arī augstu stāvošas amatpersonas un visi pieci bijušie prezidenti, kuru vidū vecākajai – Vairai Vīķei-Freibergai – ir 83 gadi.

Interesanti, ka virkne Eiropas valstu neiesaka senioriem izmantot AstraZeneca vakcīnu, ņemot vērā nepietiekamos datus par tās efektivitāti šajā vecuma grupā. Vācijā un Portugālē noteikts 65 gadu vecuma slieksnis, Itālijā un Spānijā – 55 gadi. Vācu avīzes pat ziņoja, ka AstraZeneca preparāta efektivitāte cilvēkiem vecumā no 65 gadiem sastāda tikai 8%, taču kompānija šo informāciju noliedza, atsaucoties uz datiem par vakcīnas pielietošanu Lielbritānijā.

Pie tam pat valstīs, kur AstraZeneca preparāta pielietošana senioriem nav ieteicama, tā ir pieļaujama, ja cita vakcīna nav pieejama.

Ziņu lente
0