Cilvēki salst: aptiekas lūdz mainīt ierobežojumus

© Sputnik / Sergey MelkonovОчередь на вход в торговый центр в Риге
Очередь на вход в торговый центр в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptieku īpašnieku asociācija nosūtījusi valdībai un atbildīgajām ministrijām vēstuli ar lūgumu neattiecināt uz aptiekām prasību "25 kvadrātmetri apmeklētājam".

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Farmaceiti atgādina – viņi ir veselības aprūpes sistēmas darbinieki, nevis tirgotāji, un lūdz izvērtēt noteikumu par 25 kvadrātmetru platību vienam apmeklētājam, stāsta LTV7 dienests krievu valodā.

Aptieka, kuras platība ir 60 kvadrātmetri, tagad var vienlaikus apkalpot tikai divus apmeklētājus. Pārējie spiesti stāvēt rindā uz ielas. Dažkārt – piecas minūtes, tomēr gadās arī ilgāk.

Работа аптеки - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2020
Grib samazināt aptieku skaitu: kādi noteikumi stāsies spēkā, saskaņā ar jauno projektu

Aptiekas vadītāja Baiba Duncīte atgādināja, ka aptiekas parasti apmeklē sirmgalvji, slimnieki, kam vajadzīgi medikamenti pēc receptes. Cilvēki ir neapmierināti, dusmojas, kāpēc nav iespējams viņus apkalpot ātrāk, taču farmaceitam vēl nākas katram paskaidrot, kā pareizi lietot zāles. Uz ielas nav iespējams apsēsties, bet aptiekā iepriekš varēja pasēdēt, viņa pastāstīja.

Aptieku biedrība konstatēja, ka dažkārt cilvēki nevar sagaidīt savu rindu un aiziet. Citkārt farmaceiti ir spiesti pārkāpt prasības.

Sirmgalvim kļuva slikti, un aptiekārs atļāva viņam ieiet aptiekā, apsēsties un pagaidīt savu rindu. Citu reizi uz ielas, salā un sniegā, rindā stāvēja jauna māmiņa ar mazu bērnu. Arī viņai farmaceiti atļāva ieiet aptiekā un pagaidīt tur, pastāstīja Aptieku biedrības vadītāja Agnese Rītene.

Pie tam farmaceitu skaits ir pietiekams, lai cilvēkus būtu iespējams apkalpot ātri.

Pēc Rītenes domām, vajadzētu apsvērt, kā rīkoties labāk – ja cilvēki uz ielas stāv rindā visai tuvu viens otram, vai farmaceiti visus ātri apkalpo, un viņi dodas mājās.

Aptieku īpašnieku asociācija nosūtījusi valdībai un atbildīgajām ministrijām vēstuli ar lūgumu neattiecināt uz aptiekām prasību "25 kvadrātmetri apmeklētājam".

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2020
Būs grūtāk nopirkt zāles: aptieku īpašnieki neapmierināti ar Veselības ministrijas plāniem

Aptieku īpašnieku asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča atzīmēja, ka aptiekas ierosinājušas vienkāršu pricipu: viens klients – viena kase. Cilvēki nenāk uz aptieku izklaidēties, viņiem vajadzīgi konkrēti medikamenti vai farmaceita padoms, viņa atgādināja, un uzsvēra, ka drošības līmenis aptiekās ir pietiekami augsts – kur iespējams, uzstādītas barjeras, visi nēsā maskas, ievēro divu metru distanci un izmanto roku dezinfekcijas līdzekļus.

Aptauja, ko Slimību profilakses un kontroles centrs organizēja 2019. gadā, liecina, ka 19,9% iedzīvotāju kaut kādu iemeslu dēļ ne reizi nav apmeklējuši ģimenes ārstu. Pie tam nepieciešamo palīdzību daudzkārt snieguši farmaceiti.

Ekonomikas ministrijas pārstāve Elita Rubesa-Voravko pastāstīja, ka resors saņēmis farmaceitu pārstāvju ierosinājumu mainīt ieviestos ierobežojumus, kas attiecas uz apmeklētāju skaitu tirdzniecības telpās atbilstoši to platībai. Ierēdņi ar ierosinājumiem iepazinušies, tomēr to tālākai virzībai vajadzīgs rūpīgs vērtējums. Viņa norādīja, ka informācija par ierosinājumiem tiks iesniegta Pārresoru koordinācijas centram, ko vada Valsts kanceleja.

Ziņu lente
0