Politika

"ES neder tiesneša lomā": EP deputāte atgādina cilvēktiesību pārkāpumus Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovТатьяна Жданок
Татьяна Жданок - Sputnik Latvija, 1920, 14.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībai nav morālu tiesību mācīt demokrātiju citām valstīm, kamēr daudzās ES dalībvalstīs, arī Latvijā un Lietuvā tiek pieļauti rupji cilvēktiesību pārkāpumi.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Eiropas Savienībai jāpievērš uzmanība cilvēktiesību ievērošanai apvienības iekšienē, nevis jāmāca demokrātija citām valstīm, uzsvēra EP deputāte, Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka, uzstājoties 11. decembrī Eiropas Parlamenta sēdē, kas bija veltīta nepietiekamam demokrātijas līmenim Kazahstānā. Uzrunas tekstu Ždanoka publicēja Facebook

"Nevar mācīt citiem kārtību, kad pašu mājās valda haoss!" uzsvēra politiķe.

Ždanoka ir Eiropas Parlamenta delegācijas locekle sakariem ar Vidusāziju, agrāk viņa ieņēma delegācijas vicepriekšsēdētājas posteni. Politiķe atzīmēja, ka atbalsta savstarpējas cieņas pilnu un līdztiesīgu dialogu ar Kazahstānu. Ždanoka nosoda tiesību pārkāpumus visās pasaules valstīs, arī Kazahstānā.

Татьяна Жданок у памятника Освободителям в Риге в День Победы - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2021
Ždanoka: ES ierēdņi ignorē Latvijas nepilsoņu problēmas

"Šai valstij vēl daudz kas jāpaveic, lai pieliktu punktu cilvēktiesību pārkāpumiem. Un mums kopā jācīnās par tiesībām un brīvībām.

Tomēr ES tās pašreizējā izskatā nav piemērota tiesneša lomai cilvēktiesību jautājumos!" uzsvēra Ždanoka.

Politiķe atgādināja, ka valstī, ko pārstāv viņa, Latvijā katrs desmitais iedzīvotājs ir nepilsonis, un visiem viņiem nebūs balsstiesību gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Ždanoka pieminēja arī citu cilvēktiesību pārkāpumu Latvijā – septiņu žurnālistu aizturēšanu un izkratīšanu par sadarbību ar portāliem Sputnik un Baltnews. Ždanoka atgādināja arī citādi domājošo vajāšanu citās ES valstīs: Lietuvā tas ir bijušais deputāts Aļģirds Paleckis, Spānijā aiz restēm ir ievēlētie eirodeputāti Oriols Džunkers un Rauls Romeva.

"Tāpēc es jums visiem, maniem kolēģiem, uzdodu jautājumu: kādas mums ir morālas tiesības mācīt Kazahstānai demokrātiju, likuma virsvaru, cilvēka tiesības un pamata brīvības laikā, kamēr paši neko neesam panākuši šajā jomā?" vaicāja Ždanoka.

Tatjana Ždanoka Eiropas Parlamentā aktīvi aizstāv mazākumtautību tiesības, it īpaši krievvalodīgo tiesības Latvijā. Šajā jomā viens no viņas sasniegumiem ir ES rezolūcija saskaņā ar projektu Minority SafePack – glābšanas pakete mazākumtautībām, kas paredzēja pieņemt atbilstošu likumdošanu mazākumtautību tiesību aizsardzībai Eiropas Savienībā. Tomēr Eiropas Komisija atteikusies pieņemt attiecīgo normatīvo aktu.

Ziņu lente
0