Pamats dzīvokļa piespiedu atvēršanai Latvijā: kurš un kādā gadījumā ir uz to tiesīgs

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasЗамок на двери здания.
Замок на двери здания. - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas juristu apvienības priekšsēdētājs Rihards Bunka skaidro, kādi pamati nepieciešami speciālajiem dienestiem, lai iekļūtu dzīvoklī saimnieka prombūtnē.

RĪGA, 7. februāris - Sputnik. Portāls Bb.lv publicē kādas rīdzinieces vēstuli, kura ir noraizējusies par to, vai ir likumīgi bez saimnieka piekrišanas iekļūt dzīvoklī, lai novērstu kādu bojājumu, kas apdraud citu dzīvokļu iedzīvotājiem: "Vienā no mūsu mājas dzīvokļiem notika avārija, kā rezultātā tika appludināti citi kaimiņu mitekļi. Avārijas brigāde atbrauca un atslēdza karsto ūdeni visā mājā. Par situācijas turpmāku attīstību ieteica interesēties namu pārvaldei.

"Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāvji atkārtoja vienu un to pašu: "Lai ieslēgtu karsto ūdeni, ir jāiekļūst dzīvoklī, kurā notikusi avārija, bet iekļūt tajā nav iespējams, jo tur neviena nav. Mēs meklējam iespēju atrast īpašnieku." Pēc 4 dienām karstais ūdens tomēr parādījās. Tomēr gribētu zināt, kam un uz kāda pamata saskaņā ar likumu līdzīgos apstākļos ir tiesības iekļūt svešā dzīvoklī?"

Телевизионные пульты и телевизор - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Grib, lai sāk domāt latviski: politiķis par krievu telekanālu atslēgšanu

Atbild Latvijas Juristu apvienības priekšsēdētājs Rihards Bunka:

- Neatkarīgi no tā, vai īpašnieks, nomnieks vai nu kāds cits, kam ir tiesības atrasties dzīvoklī, tur atrodas vai nē, avārijas dienestiem ir tiesības iekļūt telpās, kur radusies problēma, kas apdraud citu cilvēku dzīvību, veselību un mantu (tai skaitā ja situācija saistīta ar ūdeni, elektrību, gāzi u.c.), lai likvidētu šo problēmu. Taču ir daži obligāti nosacījumi:

1. dzīvokļa atvēršanai jābūt patiesi piespiestai: proti, neizdevies atrast to, kurš varētu atvērt dzīvokli un ielaist avārijas/remonta dienestu pārstāvjus problēmas likvidēšanai;

2. atvēršanas pamatam jābūt patiesi svarīgam – piemēram, ja steidzamā kārtā nelikvidēt avāriju, var rasties īsslēgums, ugunsgrēks, sprādziens utt.;

3. tam obligāti jānotiek policijas klātbūtnē, kuras uzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību šajā konkrētajā vietā.

Ziņu lente
0