Degvielas litra cena Latvijā pārsniegs 1,50 eiro? Kas notiek?

© pixabayУказатель уровня топлива
Указатель уровня топлива - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ekspertu prognozēm degvielas cenas drīz sasniegs pirmskrīzes līmeni. Taču sliktākais ir tas, ka nākotnē degviela maksās vēl dārgāk.

RĪGA, 7. februāris - Sputnik. Ekspertu prognozes attiecībā uz degvielas cenām Latvijā ir nelabvēlīgas. Salīdzinot ar to, cik maksāja benzīns pirms diviem mēnešiem, cena pieauga par 10 centiem. Tālāk būs sliktāk, uzskata speciālisti.

Kā raksta Rus.tvnet.lv, atsaucoties uz Re:TV, drīzumā cena degvielas cena palielināsies līdz 1,50 eiro par litru un pat vairāk. Tā uzskata eksperti.

Денежные купюры - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Viedoklis
Pietiek ciest: Eiropas Savienība atsakās no dolāra

Speciālisti skaidro, ka degvielas cenu kāpums Latvijā var skaidrot ar globāliem procesiem. Tostarp ar pasaules enerģētikas tirgu atjaunošanu pēc dziļa kritiena 2020. gada pavasarī Covid-19 pandēmijas dēļ. Tā kā naftas cenas pasaules biržās kāpj augšā, degvielas cenas Latvijā tāpat turpina pieaugt.

Kā atzīmē bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, naftas cena jau pārsniedz 50 dolārus par barelu, kas ir salīdzinoši tuvu naftas cenai līdz Covid-19. Viņaprāt, tas ir galvenais faktors, kas noteic cenas degvielai Latvijā.

Tāpat Āboliņš uzskata, ka naftas cenu kāpumu veicina arī ziņas par Covid-19 vakcinācijas tempiem, kā arī prognozes par pasaules ekonomikas attīstību naftas ieguves jomā.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas prezidents Ojārs Karčevskis skaidro degvielas cenu pieaugumu ar iemesliem, kas nav atkarīgi no Latvijas. Jo jaunajā gadā akcīzes nodoklis degvielai valstī netika paaugstināts.

Par iemeslu viņš tāpat nosauc to, ka pavasarī naftas ieguves valstis ir atguvušas stabilitāti un spējušas vienoties par tālāko rīcību. Proti OPEC plus valstis, kā arī Krievija vienojās nepalielināt ieguves apjomus, bet Saūda Arābija paziņoja, ka samazinās ieguvi par miljons bareliem jeb 10% dienā.

Северный поток - 2 - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2021
Viedoklis
Pēdējā brīdī: ASV atkal ķeras pie "Ziemeļu straumes 2"

Eksperti ir vienprātīgi arī par to, ka degvielas cenu kāpums Latvijā būs stabils, sastādot aptuveni no 5% līdz 7% mēnesī. Rezultātā pēc pusgada degvielas cenas atkal sasniegs pirmskrīzes līmeni, tātad viens litrs 95.markas benzīna maksās 1,30 eiro.

Diemžēl ilgtermiņā speciālisti redz turpmāku degvielas cenu pieaugumu. Eksperti uzskata, ka citu faktoru vidū cenu ietekmēs biodegvielas piejaukums, kas noteikts, lai samazinātu siltumnīcas gāzu emisiju, tas nozīmē, ka viens litrs degvielas izmaksās 1.50 eiro un pat vairāk.

Savukārt atgādinām, ka pagājušajā nedēļā Rīgā, DUS Circle K, 95. markas benzīna cena nevis pieaugusi, bet samazinājusies par 0,4% - līdz 1,219 eiro par litru, tāpat par 0,4% samazinājusies dīzeļdegvielas cena - līdz 1,109 euro par litru.

Ziņu lente
0