Latvijas specdienestu roku darbs: aktīvists no ECT saņēmis jau uzplēstu aploksni

© Sputnik / Владимир ФедоренкоЗдание Европейского суда по правам человека, архивное фото
Здание Европейского суда по правам человека, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas cilvēktiesību tiesa lūdza Degi Karajevu līdz 15. janvārim iesniegt dokumentus, kas apstiprinātu: viņa bērns apmeklē bērnudārzu, taču vēstuli aktīvists saņēma tikai 2. feburārī – bojātu un bez zīmogiem.

RĪGA, 3. februāris — Sputnik. Aktīvists Degi Karajevs saņēmis atbildi no ECT par prasību jautājumā par pirmskolu izglītības pārvešanu uz latviešu valodu. Tā nokavējusies vismaz par divām nedēļām, bojātajā aploksnē bez zīmogiem ar nosūtīšanas vai saņemšanas datumu. Karajevs uzskata, ka pie sūtījuma "pastrādājuši" Latvijas specdienesti.

"Saņēmu atbildi no Eiropas cilvēktiesību tiesas par prasību jautājumā par pirmskolu izglītības pārvešanu uz latviešu valodu. Varat uzskatīt, ka esmu pārlieku aizdomīgs vai pat prātā jucis, taču tas nekādi nemainīs faktu, ka saņēmu saplēstu un aizlīmētu vēstuli bez viena vienīga zīmoga ar nosūtīšanas vai saņemšanas datumu un ar nokavēšanos vismaz par divām nedēļām.

Un kas bija iekšā? Ieksā – brīdinājums par to, ka lieta tiks pārtraukta, ja es līdz 15. (!) janvārim (!) nenosūtīšu izziņu, kas apstiprina, ka bērns apmeklē bērnudārzu šajā mācību gadā! Atkārtošu – vēstuli saņēmu šodien – 2021. gada 2. februārī. Kā lai pierādu un pamatoju šo objektīvo iemeslu? Kāpēc vēstule bija atplēsta? Esmu pārliecināts, tostarp arī neveiklās rīcības dēļ, ka tas ir Latvijas specdienestu roku darbs," Karajevs pastāstīja savā lapā Facebook.

Viņš lūdza citus vecākus, kuri iesknieguši sūdzības ECT, pastāstīt, vai viņu iesniegumi pieņemti un viņi saņēmuši apstiprinājumus.

Дэги Караев - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2020
Karajevs apgāzis nacionālistu iemīļoto mītu par krievvalodīgajiem Latvijā

2020. gada jūnijā Latvijas Satversmes tiesa atzina par Konstitūcijai atbilstošiem Ministru kabineta noteikumus, kuri nosaka: latviešu valoda ir galvenā ikdienas saziņas valoda bērniem no piecu gadu vecuma Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Runa ir par valdības pieņemto normu, kas nosaka – no 2019. gada 1. septembra pirmsskolas iestādēs bērniem no 5 gadu vecuma galvenajai rotaļu valodai jābūt latviešu valodai, izņemot pasākumus, kas organizēti mazākumtautību valodas vai etniskās kultūras apgūšanai (MK noteikumi Nr. 716).

Piedevām maijā Saeima apstiprināja Nacionalās apvienības iesniegtos grozījumus, saskaņā ar kuriem visām pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm valstī tagad jānodrošina mācību programmas latviešu valodā.

Ziņu lente
0