Uzmanību, krāpnieki: nezināmas personas sūta vēstules ar aicinājumu vakcinēties

© Pixabay / lechenie-narkomaniiРуки в наручниках
Руки в наручниках - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nezināmi ļaundari izsūta Latvijas iedzīvotājiem elektroniskās vēstules ar ierosinājumu pieteikties Covid-19 vakcinācijai, brīdina Veselības ministrija.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Internetkrāpnieki, šķiet, apgūst aizvien jaunas shēmas, lai izvilinātu Latvijas iedzīvotāju personas un bankas datus. Šoreiz viņi cenšas saņemt informāciju ar e-vēstuļu palīdzību, kurās aicina pierakstīties vakcinācijai Covid-19 profilaksei.

"Saņemam ziņas, ka krāpnieki sūta e-pastus no gmail adreses, prasot ievadīt personas datus. Lūdzu, neuzķerieties. Par pieteikšanās rīka manavakcina.lv palaišanu būs oficiāla un publiska informācija, bez tam tā notiks TIKAI ar autentifikāciju caur latvija.lv," brīdināja veselības ministrs Daniels Pavļuts savā lapā Twitter.

​Savukārt IT noziegumu apkarošanas organizācija Cert.lv atzīmēja, ka viņu speciālisti informēti par krāpnieku vēstulēm. Patlaban tiek noskaidroti incidenta apstākļi.

Cert.lv eksperti aicina visus sekot aktuālajai informācijai par vakcīnām oficiālajos avotos, un, pirms ievadīt savus personas datus, uzmanīgi novērtēt interneta platformu, tās adresi un ceļu, pa kuru lietotājs pie tās nonācis.

Iepriekš vēstīts, ka Covid-19 vakcīnai būs iespējams iepriekš reģistrēties portālā manavakcina.lv. Kad portāls sāka darbu testa režīmā, stundas laikā iespēju reģistrēties vakcinācijai izmantoja jau 700 cilvēki, vēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Работа на ноутбуке - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2021
Kaut ko pārdodat internetā? DPD Latvija atmaskojusi krāpšanās metodi

Cilvēki, kuri paspēja testa režīmā reģistrēties vakcīnas saņemšanai, saņems informāciju par to, kad to būs iespējams izdarīt. Tomēr viņu iesniegtos personas datus nākotnē izmantot nebūs iespējams. Patlaban piekļuve platformai manavakcina.lv ir slēgta. Ministrs pastāstīja: platformu uzlabos un informēs iedzīvotājus par platformas palaišanu.

Pēdējā laikā Latvijā sarosījušies internetkrāpnieki, kuri plaši cenšas izvilināt no iedzīvotājiem bankas karšu datus, slēpjot fišinga vietnes aiz pazīstamā sludinājumu portāla ss.lv un kurjeru piegādes dienestiem DPD Latvija un Omniva.

Neskatoties uz to, ka ziņas par jauno krāpšanās veidu izplatās zibenīgi, daži lētticīgi iedzīvotāji tomēr uzķērušies uz afēristu makšķeres un jau zaudējuši lielas naudas summas.

Ziņu lente
0