Politika

Tas valdzina: Dombrovskis par Latvijas politiķu divkosību Navaļnija un nepilsoņu dēļ

CC BY-SA 2.0 / Ieva Ābele, Saeima / Вячеслав Домбровский
Вячеслав Домбровский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fantastisku iespaidu atstāj Latvijas politiskās elites neliekuļotā cīņa par Krievijas pilsoņu demokrātiskajām tiesībām un to faktisku atņemšanu Latvijā dzīvojošajiem krieviem, uzsvēra Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 28. janvāris - Sputnik. Saeimas deputāts, bijušais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis pievērsa uzmanību Latvijas politiķu divkosībai demokrātijas jautājumos Krievijā un pašu mājās. Deputāts atzina, ka ar interesi seko notikumiem Krievijā.

"Taču vēl interesantāk ir tas, ar kādu kaismi un entuziasmu Latvijas politiskais bomonds jūt līdzi Krievijas pilsoņu demokrātiskajām tiesībām. Tam ir grūti ticēt, taču tas valdzina," politiķis raksta Facebook.

Viņš konstatēja, ka Latvijā Krievijas valdību kritizē par to, ka liela daļa iedzīvotāju nevarot īstenot ielu protesta tiesības.

"Viedoklis ir vismaz divkosīgs, jo tajā pašā Latvijā lielai daļai pieaugušo nav iespēju būtiski piedalīties politiskajos procesos, jo viņi ir nepilsoņi," atgādināja Dombrovskis.

Politiķis konstatēja, ka "niknie cīnītāji" par demokrātiju Krievijā ir tie paši, kas atzinīgi vērtē pilsonības atņemšanu gandrīz 40% iedzīvotāju valsts jaunākajā vēsturē.

"Pie tam – kāda sakritība – gandrīz visi nepilsoņi bija nelatvieši. Bet šie ļaudis kategoriski noliedz, ka pilsonības jautājumā bijis kaut kāds sakars ar etnisko piederību. Šie paši ļaudis neuzskata par lielu problēmu to, ka vairāk nekā 200 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju vēl aizvien ir nepilsoņi," norādīja Dombrovskis.

Сотрудник полиции и люди на Манежной площади в Москве во время несанкционированной акции сторонников Алексея Навального. - Sputnik Latvija
Nesankcionēta akcija Maskavā: policija apmētāta ar pudelēm un sniega pikām

"Šī neliekuļotā cīņa par Krievijas pilsoņu demokrātiskajām tiesībām un to faktisku atņemšanu Latvijā dzīvojošajiem krieviem patiešām valdzina. Diemžēl neesmu studējis psiholoģiju un man grūti aptvert tādu fenomenu. Dubulti standarti? Personības dubultošanās? Žēl, ka mūsu vidū nav Freida un Junga, kuri varētu to paskaidrot," nožēloja politiķis.

Dombrovskis pieļāva, ka KF demokrātijas atbalsts pamatā ir vainas sajūta par nepilsonības institūta parādīšanos Latvijā.

"Tomēr esmu optimists un ceru, ka tā ir vainas sajūta. Varbūt kaut kādās dvēseles un apziņas dzīlēs viņi tomēr saprot, ka tas bija liels grēks – likt Latvijas Republikas pamatos nepilsonības institūtu. Varbūt šī vainas sajūta tā izpaužas cīņā par demokrātiju Krievijā?" sprieda deputāts.

Jāpiebilst, ka iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavros norādīja: nepilsonības kaunpilnā parādība, kas saglabājas Eiropas valstīs, ir pelnījusi aktīvus soļus cīņā ar to.

Atgādinām, ka Navaļniju aizturēja 17. janvārī Maskavas lidostā "Šeremetjeva" pēc atgriešanās no Vācijas, kur blogeris ārstējas pēc tā saucamās "saindēšanās". Krievijas Federālais sodu izpildes dienests iepriekš informēja par plāniem aizturēt opozicionāru, jo tiesai jāpieņem lēmums par nosacītā termiņa nomaiņu pret reālu ieslodzījumu sakarā ar rupjiem soda izciešanas režīma pārkāpumiem. Navaļnijam ir divas nosacītas sodāmības. Tās saistītas ar vairāk nekā 16 miljonu rubļu izšķērdēšanu ("Kirovļes" lieta) un ar vairāk nekā 30 miljonu rubļu izlaupīšanu ("Yves Rocher" lieta).

Акция в поддержку российского блогера Алексея Навального у посольства России в Латвии в Риге. - Sputnik Latvija
Rīgas dome nesaskaņoja mītiņu Navaļnija atbalstam: protestējošos izgaiņāja policija

18. janvārī Himku pilsētas tiesa izbraukuma sesijā pieņēma lēmumu par Alekseja Navaļnija arestu uz 30 dienām. Viņš nogādāts izolatorā "Matrosskaja tišina", kur pavada 14 dienu karantīnu – viens trīsvietīgajā kamerā.

Navaļnija atbalstītāji izplatīja tīmeklī aicinājumus 23. janvārī organizēt nesaskaņotas akcijas. Varasiestādes brīdināja akciju organizētājus un dalībniekus – šādi soļi paredz atbildību. Policija aplēsa, ka nesankcionēto protestu dalībnieku skaits Maskavā sasniedzis apmēram 4 tūkstošus, apmēram tūkstotis tika aizturēti. Pret viņiem ierosinātas krimināllietas par vardarbību pret varas pārstāvjiem, ceļu bloķēšanu, īpašuma bojāšanu un huligānismu.

Ziņu lente
0