Kā ugunsgrēks: debesīs virs Latvijas parādījās gaismas stabs

© REUTERS / Arnd WiegmannЛюди на санках во время снегопада в Цюрихе
Люди на санках во время снегопада в Цюрихе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neparasto optisko parādību šajās brīvdienās vērojuši daudzu Latvijas rajonu iedzīvotāji - tradicionālā saulrieta vietā pie apvāršņa parādījās sarkans gaismas stabs.

RĪGA, 19. janvāris - Sputnik. Vairāku Latvijas reģionu iedzīvotāji vēroja neparastu dabas parādību - sarkanu gaismas stabu (pīlāru) debesīs.

Gaismas pīlārs ir optisks efekts spilgtas vertikālas joslas veidā, kas nāk no gaismas avota. Pirms dažiem gadiem līdzīgu parādību novēroja Rīgas iedzīvotāji, bet šoreiz stabs bija viens un atgādināja sarkanu ugunsgrēka atblāzmu.

Optiskais efekts bija tik spilgts un neparasts, ka daudzi steidzās to iemūžināt un publicēt sociālajos tīklos, kur neparastā saulrieta foto un video sacēla īstu furoru. Taču speciālisti pasteidzās nomierināt satrauktos iedzīvotājus - optiskā parādība rodas mīnusa temperatūru ietekmē un nekādas briesmas apkārtējiem nerada.

"Šodien virs Daugavas saule rietot izskatījās kā ugunskurs. Vai tā kāda īpaša dabas parādība?" tādu jautājumu uzdeva Daina Ozoliņa sinoptiķim Tomam Bricim.

​"Tas ir gaismas pīlārs. Pēdējās 3 dienās saullēktos un saulrietos daudzviet novērots. Rodas no šikiem ledus kristāliņiem gaisā, kas lauž saules gaismu," skaidroja speciālists.

​Citi sociālo tīklu norādīja, ka tas, iespējams, nav gaismas pīlārs, bet halo - optiskais fenomens, aplis kas veidojas ap gaismas avotu.

Atmosfēras optiskā parādība tika novērota Garkalnē.

​Un citos Latvijas rajonos.

​Ļoti skaistu "ugunsgrēka atblāzmas" rakursu "noķēra" Inga Jakobsone Gaujas ietekā.

​Pēc ekspertu domām šo optisko efektu izraisa noteiktie nosacījumi: spēcīgs sals (-15C un zemāk) un augsts gaisa mitrums.

Ziņu lente
0