Vakanču skaits Latvijā samazinājās divas reizes

CC0 / Pixabay / Free-Photos / Бизнесмены
Бизнесмены - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba devēji Latvijā nevēlas veidot jaunas darba vietas un piesaistīt papildu darbiniekus Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes dēļ.

RĪGA, 14. janvāris - Sputnik. Salīdzinot ar 2019. gadu, brīvo darba vietu skaits 2020. gadā Latvijā samazinājās gandrīz divreiz. Ja 2020. gada sākumā piedāvāto vakanču skaits bija aptuveni 30 tūkstoši, tad gada beigās palikušas tikai 14 500 vakances, raksta jauns.lv.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone informēja, ka reģistrētā bezdarba līmeņa pieaugums pagaidām ir neliels, tāpēc neizraisa bažas, taču strauja vakanču samazināšana jau kļūst par problēmu. Pēc viņas vārdiem, šāda situācija neapšaubāmi saistīta ar Covid-19 pandēmiju, darba devēji sāka reģistrēt mazāk vakanču pēc sarežģītas situācijas iestāšanās pasaulē.

Удаленный режим работы из-за угрозы распространения коронавируса - Sputnik Latvija
Nosauktas pieprasītākās profesijas 2021. gadā

"Ja pirms krīzes mums bija apmēram 30 000 aktuālo brīvo darba vietu, tad jau pavasarī šis skaits strauji samazinājās - vasaras mēnešos vidēji mums bija 18 000 aktuālo brīvo darba vietu. Šobrīd šis skaits ir samazinājies vēl vairāk, 2020. gada beigās mums bija 14 500 vakanču," atzīmēja Simsone.

Viņa tāpat atzīmēja, ka daļa uzņēmumu saistībā ar Covid-19 krīzes sekām pagaidām neatlaiž darbiniekus, jo saņem valsts atbalstu pabalstu veidā, bet acīmredzot tie neplāno štata palielināšanu un neveido jaunas darbavietas.

Pēc viņas vārdiem, Latvijā ir vairākas nozares, kurās brīvo darba vietu daudzums paliek stabili augsts: tā ir celtniecība, ražošana, transports, loģistika un mazumtirdzniecība.

"Šīs nozares joprojām ir ar vislielāko brīvo darba vietu skaitu. Tirdzniecības nozarē ir ne tik daudz jaunveidotas darba vietas, bet gan darbaspēka kustības dēļ izveidojušās vakances," norādīja Simsone.

Iepriekš NVA direktore atzīmēja, ka decembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Tas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā novembra beigās un par 1,5 procentpunktiem vairāk nekā 2019. gada decembrī.

Tradicionāli zemākais reģistrētā bezdarba līmenis ir Rīgā un Rīgas rajonā - 5,8% (+0,1 procentpunkts salīdzinājumā ar novembra beigām), bet augstākais – Latgalē, kur tas sastāda 15,4% (+0,3 procentpunkti).

Ziņu lente
0