Latviešu mediji: valstī aug augumā cenzūras mašīna

© pixabay / anaterateГазеты
Газеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šis un tas Latvijā rada iespaidu, ka atgriežas laiki, kad Preses namā strādāja 18. stāvs, kur kontrolēja ideoloģiski pareiza noskaņojuma saglabāšanos presē.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Portāla Neatkarīgā publicists Māris Krautmanis ar svaigu piemēru ilustrēja, kā valstī strādā cenzūras un valdības kritikas ierobežojumu mašīna.

Autors bija pārsteigts par to, kā latviešu politiķi skatās mutē katram atbraukušam Rietumu padomdevējam, bet paši pret saviem iedzīvotājiem un politiskajiem oponentiem izturas jo sliktāk.

Kas atslēdzis televīziju opozicionāram?

Krautmanis atgādināja, ka Vecgada vakarā sacīt runu televīzijas kanālā TV24 bija iecerējis pie frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Aldis Gobzems. Nu Gobzems ir zināms, raksta publicists - reizēm viņš mēdz palaist muti. Taču, vai viņš tiešām grasījās kaut kā agresīvi izrunāties pašā gadumijā, kad cilvēkiem labs prāts?

Lai nu būtu, kā būdams, tomēr TV24 viņa apmaksāto raidlaiku atteica, publicējot ierakstu savā mājaslapā, ka tas pamatots ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) "uzdotajiem jautājumiem un bažām, ka video varētu tikt uztverts kā mēģinājums apšaubīt valstī pieņemtos lēmumus krīzes laikā".

Госдума РФ - Sputnik Latvija
Krievijas Federācijā apstiprinātas sankcijas par cenzūru pret Krievijas medijiem

Gobzems sociālajos tīklos apgalvo, ka viņš runu iesniedzis jau pirms līguma noslēgšanas "tieši ar mērķi parādīt, ka nevienu nekritizēšu un sevi nelielīšu". Tātad TV24 redakcijai viņa runas saturs bija zināms, un bija redzams un dzirdams, ka tajā "nekā tāda nav".

"Bet - pat ja būtu, - interesējas Krautmanis. – Vai tad tagad vairs nedrīkst kritizēt valdības lēmumus? Tam vajadzētu būt ļautam jebkurā dienā un stundā. Šis jautājums atkrīt, jo politiķis taču nekritizēja. Ja nu vienīgi vienā mazā vietiņā ierunājās, ka viņa topošā partija "zmēzīs visus vecos praulus". Bet tā ir retorika, kuru var tulkot visādi. Tāds Gobzemam darbs - viņš ir opozīcijā. Opozīcijas pienākums ir skatīties valdībai uz nagiem un censties norādīt uz tās neizdarībām un kļūdām, izrādīt sevi par gudrāku, kompetentāku un godīgāku, lai nākamajā politiskā procesa ciklā mēģinātu kļūt par pozīciju. Tā tas parasti notiek demokrātiskās valstīs," raksta Krautmanis

Nevienu ne uz ko neaicināja, naidu nekurināja...

Varbūt Gobzema runā bija kas tāds, kas ir noziegums? Vai viņš aicināja bruņoti gāzt valsts iekārtu? Varbūt kurināja rasu un nacionālo naidu?

Tieši otrādi, žurnālists atgādina, viņš aicināja uz saticību ar tiem, kas mājās runā krieviski.

Gobzema runa bija pat negaidīti rātna - liriskas metaforas un aicinājumi neko daudz neatšķīrās no parastām runām, kādas politiķi daždien mēdz sacīt.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Nepamanīja cenzūru: Rinkēvičs apgalvo, ka Baltnews tika bloķēts likumīgi

Tātad paniskajam pārbīlim no tā, ko politiķis var pateikt, nebija nekāda pamata.

Acīmredzot TV24 redakcija nav bažījusies par Gobzema runas saturu, bet baidījusies no NEPLP. Pret vēju nevar čurāt, jo NEPLP ir vareni ietekmīgs kantoris, kura spēkos ir sagādāt nepatikšanas. Kaut kad nākamībā var, piemēram, atgadīties tā, ka televīzijas kanāls nesaņem valsts pasūtījumu. Un vēl ir gana daudz veidu, kā ieriebt tiem, kas neklausa.

Savukārt NEPLP laikam bija lasījusi ierakstus sociālajos tīklos, kur Inga Spriņģe kā patiesības ministre pēdējā instancē cēla brēku. Pēc Gobzema rakstītā, ka viņš būs redzams TV24, viņa uzreiz izpaudās dziļā nesaprašanā: "Šis ir taisnība? Arī TV24 būs viņa uzruna? Kādēļ?"

Rezultāts ir iznācis diezgan atbaidošs. Nav jau runas par Gobzemu. Principā iznāk tā, ka tie runasvīri, kam spēks un vara, kam pieder administratīvie resursi ar iespējām brīvi iekāpt sabiedriskajā televizorā un vāvuļot tur bez maksas, citādi domājošam opozicionāram neļauj izpausties pat par maksu, pat privātā kanālā.

TV24 redakcija ir bijusi spiesta pakļauties NEPLP. Savukārt no NEPLP puses tas ir nepārprotams, brutāls politiskais spiediens. NEPLP demonstrē, kuriem politiskajiem spēkiem tā kalpo, kurus slāpē un nelaiž pie vārda.

Страница сайта Twitter на экране планшетного компьютера - Sputnik Latvija
NATO pateica "vajag"! Latvijā plāno pastiprināt sociālo tīklu cenzūru

Autors savā rakstā citēja Voltēra vārdus: "Es nepiekrītu tam, ko jūs sakāt, bet esmu gatavs atdot savu dzīvību par to, lai jums būtu tiesības izteikties." Taču šis teiciens nav par NEPLP. NEPLP uzvedas kā brutāla cenzore – kā no Preses nama 18. stāva nokāpusi. Tie, kas atminas okupācijas laiku, zina, ka 18. stāvā sēdēja čekisti, kas lasīja visas avīzes, lai nepalaistu drukā kaut ko ideoloģiski nepareizu.

Tāpat NEPLP loma šajā valstī tagad ir sargāt valdību un valdošās koalīcijas "pareizos" politiķus, lai neizskan viņiem netīkams viedoklis.

Pats jocīgākais: ja mērķis bija aizbāzt politiķim muti, tad tas pagalam nav izdevies. Kamēr Valsts prezidenta un premjera gadumijas runas vietnē Facebook bija skatījušies astoņi tūkstoši interesentu, Gobzemam skatījumu skaits sniedzas pāri 140 tūkstošiem. Tātad NEPLP pataisījusi viņu teju vai par īstu popzvaigzni.

Ziņu lente
0