"Bardaks": tūrisma operatori nesaprot aizliegumu airBaltic lidojumiem

© www.liepaja.lvСамолет Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic
Самолет Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūrisma nozare Latvijā atrodas "komā", bet varasiestāžu rīcība nav saskaņota. Piemēram, airBaltic piešķīra miljoniem eiro un aizliedza lidot no Rīgas, paziņoja Vladislavs Korjagins.

RĪGA, 8. janvāris - Sputnik. Latvijas valdība piešķīrusi miljoniem eiro nacionālā pārvadātāja glābšanai, vienlaikus aizliedzot veikt daudzus lidojumus no Rīgas. Turklāt tie paši virzieni ir pieejami no Viļņas, un Latvijas iedzīvotājiem jābrauc uz Lietuvu, lai no turienes aizlidotu ar airBaltic. Šādi Latvijas varas iestāžu lēmumi nav saskaņoti, paziņoja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas viceprezidents Vladislavs Korjagins radio Baltkom ēterā.

"Tāda sajūta, ka valdības iekšienē lēmumi ir pilnīgi nesaskaņoti un nav vienotas pozīcijas. Mēs piešķiram 26 miljonus eiro airBaltic glābšanai, turklāt aizliedzot tam lidot, bet tajā pašā laikā ļaujam īstenot daudzus Latvijā aizliegtus reisus no Viļņas. Attiecīgi airBaltic atver savu pārstāvniecību Lietuvā, lai veiktu Rīgā aizliegtus lidojumus," sacīja Korjagins.

Самолет Boeing 737-33A авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Lidsabiedrība airBaltic atvērusi filiāli Lietuvā, lai uzsāktu lidojumus uz Kijevu

Viņš uzsvēra, ka Latvijas pilsoņi tagad brauc ar autotransportu līdz Viļņai, lai pēc tam no turienes aizlidot ar Latvijas nacionālās aviokompānijas lidmašīnām. "Īsts bardaks," sašutis Korjagins.

"Pēc pēdējo lēmumu pieņemšanas par veselības ministres demisiju (Ilze Viņķele - red.) mēs redzam, ka valdībā nepastāv koordinācija un komandas darbs, katrs velk segu uz savu pusi. Tas attiecas arī uz tūrisma industriju, kas visvairāk cietusi no pandēmijas," viņš piebilda.

Kompānijas airBaltic filiāle Lietuvā tika reģistrēta novembra sākumā. Latvijas lidsabiedrībā paskaidroja, ka ziemas sezonā no Lietuvas ir plānoti maršruti uz Amsterdamu, Berlīni, Londonu, Minheni, Oslo, Parīzi, kā arī Rīgu un Kijevu.

airBaltic galvenais akcionārs ir Latvijas valsts, tai pieder 96,14% akciju.

Iepriekš aviokompānijas izpilddirektors Martins Gauss prognozēja, ka pārvadātāja zaudējumi gada laikā sastādīs 250 – 280 miljonus eiro.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Kā "jūtas" 280 miljoni eiro airBaltic, vai nav pamaz? Dombrovskis par "izmisuma budžetu"

Eiropas Komisija atļāva ieguldīt Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic pamatkapitālā 250 miljonus eiro, novedot valsts daļu kompānijā līdz 91%. Galvenos nacionālās lidsabiedrības atbalstīšanas nepieciešamības iemeslus nodefinēja Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits: "airBaltic un aviācijas nozare kopā Latvijā rada 2,5% no IKP (2018. gada dati). Kumulatīvais efekts no tās darbības līdz 2025. gadam sastāda aptuveni 5 miljardus eiro. No airBaltic ir atkarīgs arī veiksmīgs Rīgas lidostas darbs, jo ārvalstu pārvadātāji nav ieinteresēti tik blīva tīkla uzturēšanā, kādu nodrošina airBaltic. Tā ir lielākā reģiona kompānija, kurai līdzīgas nav nedz Lietuvā, nedz Igaunijā."

Pēc Linkaita sacītā, valstij ir jāatgūst līdzekļi, kas ir ieguldīti airBaltic, 5-7 gadu laikā.

Ziņu lente
0