Latvijas ĀM mulsina vieglprātība: cilvēki nevar atgriezties mājās no Lielbritānijas

© Sputnik / Sergey MelkonovДевушка с флагами Великобритании и ЕС
Девушка с флагами Великобритании и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība apturējusi pasažieru plūsmu uz Lielbritāniju, un Apvienotajā Karalistē esošie pilsoņi gaida ĀM palīdzību, bet resors tikai noplāta rokas.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Pirmdien, 21. decembrī Latvijas valdība līdz ar citām ES dalībvalstīm lēma apturēt pasažieru satiksmi ar Lielbritāniju, ņemot vērā jauno koronavīrusa štammu, kas reģistrēts Apvienotajā Karalistē. Šis apstāklis sagādājis problēmas daudziem iedzīvotājiem, stāsta BВ.lv.

Daži steigšus izlidoja no Latvijas līdz 20. decembra pusnaktij, pirms satiksmes aizliegums bija stājies spēkā, citi pārdzīvo, ka nevarēs atgriezties Lielbritānijā pēc ciemošanās pie tuviniekiem Latvijā Ziemassvētkos un otrādi.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Ārsts paskaidroja, pie kā novedīs koronavīrusa izplatības straujš pieaugums

Svētdien, 20. decembrī ap pusnakti notika pēdējais reiss uz Lielbritāniju no Rīgas uz Mančestru. Pie tam uz to nebija iespējams nopirkt biļetes mobilajā lietotnē un pārvadātāja vietnē. Lai to nopirktu, vajadzēja savlaicīgi ierasties lidostā, tāpēc ne visiem izdevās dabūt biļetes.

Daudzi iedzīvotāji jau vērsušies ĀM cerībā gūt atbalstu. Ministrija atzina, ka situācija ir sarežģīta, taču jāņem vērā epidemioloģiskais stāvoklis. Pie tam diplomāti atgādināja, ka iepriekš jau vairākkārt lūguši iedzīvotājus nebraukt uz Lielbritāniju.

Latvijas ĀM pārstāvis Jānis Beķeris savā lapā Twitter konstatēja, ka situācija Rīgas lidostā pirms pēdējā reisa uz Lielbritāniju viņu šokējusi – viņš nesaprot, kā cilvēki var būt tik vieglprātīgi.

"Pateicoties TV3 ziņām, patiešām neizpratnē uzzinu, ka šajos sarežģītajos apstākļos cilvēki vakar vakarā steigušies uz lidostu, lai ar pēdējiem reisiem tiktu uz Lielbritāniju ciemos pie draugiem, nezinādami, kā/vai varēs atgriezties. Mums tomēr ir jākļūst atbildīgākiem arī pašiem par sevi," uzrakstīja ĀM pārstāvis.

Флаги Евросоюза и Великобритании перед началом саммита ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Linkaits: patlaban nav iespējams šķērsot Lielbritānijas robežu

Beķeris piezīmēja, ka patlaban nekādi repatriācijas reisi nav plānoti. Viņš norādīja: ja cilvēks novērtējis visus riskus un kaut kādu iemeslu dēļ nevar atlikt braucienu, viņam pašam ir jāmeklē citi atgriešanās ceļi, tomēr arī tad viņš nevar būt pārliecināts, ka situācija nemainīsies arī citos maršrutos.

Iepriekš vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons informējis par jauna koronavīrusa štamma reģistrāciju valstī – tas ir par 70% infekciozāks nekā iepriekš zināmie. Ar mutāciju saista infekcijas gadījumu straujo pieaugumu valstī pēdējo divu nedēļu laikā. ES dalībvalstis aizliegušas pasažieru satiksmi ar Lielbritāniju.

Iedzīvotājiem, kuri rezervējuši biļetes uz reisiem datumos jau pēc aviosatiksmes apturēšanas, Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits ieteica sazināties ar aviokompāniju un palūgt pārcelt izlidošanu uz citu datumu, kad situācija stabilizēsies.

Ziņu lente
0