"Patvaļīgs nodoklis ar absurdu pamatojumu". Kultūras ministrija vēlas naudu par tehniku

© Sputnik / Константин Родиков / Pāriet pie mediju bankasМобильный телефон
Мобильный телефон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kultūras ministrija vēlas no nākamā gada pavasara ieviest nodokli par telefonu, cieto disku, zibatmiņu un citu informācijas nesēju iegādi, kuros iespējams uzglabāt autora darbus, piemēram, mūziku.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Kultūras ministrija plāno no nākamā gada 1. marta ieviest datu nesēju atlīdzību, kas tiks iekasēta, iegādājoties viedtālruni, cieto disku un citus tehniskos līdzekļus, ko iespējams izmantot autora darbu, piemēram, grāmatu un mūzikas kopēšanai privātai lietošanai, stāsta BВ.lv.

KM plāno iekasēt pa 2,85 eiro no katra cietā diska vai datora iegādes, kā arī 1,50 eiro par katru nopirkto viedtālruni. Tātad nodoklis ietekmēs preces cenu.

Монеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро - Sputnik Latvija
No 2021. gada Latvijā samazināsies sociālās iemaksas: jauni noteikumi

Kultūras ministrijas Autortiesību nodaļas vecākā juriskonsulte Linda Zommere pastāstīja: "Pētījums parāda, ka legālā datu kopēšana viedtālruņos pieaug. Vērtējot praksi Eiropas Savienības valstīs, 21 valstī autoratlīdzību regulējumā ir iekļauti viedtālruņi. Līdz ar to secinām, ka tas tiek uzskatīts par pietiekamu kaitējumu, kas nodarīts un jākompensē autoriem un izpildījumiem."

Speciālistu domas šajā jautājumā dalās. No vienas puses, ir taisnīgi maksāt autoriem naudu par sava satura klausīšanos vai skatīšanos. No otras puses, liela daļa pircēju dos priekšroku preču iegādei tādās ārvalstu vietnēs , kā eBay vai Amazon, lai izvairītos no jaunā nodokļa. Šāda situācija apgrūtinās Latvijas uzņēmumu konkurenci ar ārvalstu kompānijām.

​Zinātnieks un partijas "Attīstībai/Par!" Vjačeslavs Kaščejevs raksturoja jauno Kultūras ministrijas ieceri ļoti asi – viņš to nosauca par patvaļīgu nodokli ar absurdu pamatojumu. Viņa lasītāji Telegram pajokoja, ka tā drīz vien nonāks līdz galvas nodoklim, jo dziesmas var dziedāt arī pats – pēc atmiņas.

Ziņu lente
0