Unikāls eksperiments: Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs par kārtējiem ierobežojumiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПродовольственный магазин Максима в Валке
Продовольственный магазин Максима в Валке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs pastāstīja, kādu iespaidu uz viņu atstājuši kārtējie ierobežojumi, kas turpināsies valstī līdz 11. janvārim.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Jaunie tirdzniecības ierobežojumi, kas stājās spēkā 19. decembrī, veicinās Covid-19 ierobežošanu, uzskata Ministru kabinets. Tabakas izstrādājumus un alkoholu tagad var nopirkt katru dienu, toties saimniecības preču saraksts vēl joprojām ir ierobežots.

Tā kā ierobežojumi būs ilgstoši, papildināts arī veikalos pieejamo preču sortiments. Nākamās trīs nedēļas strādās aptiekas, optikas veikali, DUS, dzīvnieku preču tirgotavas. Veikalos "klātienē" var nopirkt pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, priekšapmaksas kartes, tabakas izstrādājumus, dzīvnieku uzturu, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, aizsargmaskas un individuālos aizsardzības līdzekļus, ziedus un Ziemassvētku eglītes.

Голосование в Сейме Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas valdība pieņēmusi stingrākus ierobežojumus

Tomēr no 21. decembra līdz 11. janvārim pieejami tikai visnepieciešamākie pakalpojumi – tie, kas neparedz tiešu klienta un pakalpojuma sniedzēja kontaktu. Pie tam kontakts nevar ilgt vairāk kā 15 minūtes, vajadzīgas sejas maskas. Aizliegta lielākā daļa klātienē sniedzamo pakalpojumu.

Jaunie ierobežojumi no jauna noveda pie milzīgām rindām veikalos nedēļas nogalēs, manikīres un frizieri pūlējās apkalpot visus līdz noteiktajam datumam un pieņēma klientus pat naktīs.

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs jau norādīja, ka jaunie ierobežojumi ir saprotamāki un prātīgāki nekā iepriekšējie. Tomēr arī viņš kritizēja valdības lēmumu – pēc viņa domam šo periodu var nosaukt par "lielo un unikālo eksperimentu".

"Valdības ieviestie aizliegumi 23 dienām izskatās kā kārtējais lielais un unikālais eksperiments. Jau esam pieredzējuši citur neredzētus ierobežojumus vai stingrākus nodokļus. Ierēdņiem patīk administrēt. Tāpēc arī konsultācijas ar ekspertiem un nozarēm ir fragmentāras un epizodiskas.

Salīdzinājumam, piemēram, Francijā uz šodienu saslimušo skaits ir divarpus reizes lielāks kā Latvijā (3,63% pret 1,49%), bet visi veikali ir atvērti. Uz pircēju noteikti 8m2, lielveikalos (virs 400m2) jāuzrauga apmeklētāju skaits. Savukārt, Zviedrijā (3,49% saslimušo) "cilvēki aicināti atturēties no veikalu un tirdzniecības centru apmeklējumiem". Kaimiņvalstī Igaunijā (1,51%) nav nekādu aizliegumu, bet ar nākamo nedēļu tiks atļauti brīvdienu lidojumi uz 15 valstīm. Preču ierobežojumu valsttis ievieš, galvenokārt, sākot ar 25.decembri līdz 10.janvārim.

Kādi ir vakar uzsāktie eksperimenti?" lauzīja galvu Danusēvičs Facebook.

"Pirmais. Kāds pēc 10 dienām (pirms Jaunā gada) būs rezultāts piektdien izprovocētai veikalu "šturmēšanai". Vai mediķiem būs papildus "dāvana", vai tomēr tirdzniecības nozare izturēja šādu spiedienu. Vakardienas iepirkšanās bumu raksturo draugu ieraksti, piemēram (krieviski), "Ты был в магазинах??  Это хаос.  Такое ощущение, что им не запрет озвучили, а объявили войну.  Пищалки кричат... Электронику заклинивает от потока." Drūzmēšanos neapturēja pat ugunsgrēka trauksme (skat foto "Dominā"). Kāpēc normālās ikdienas pircēju plūsmas (skat IKEA) bija jāpārvērš par debesīs skrienošām bultām.

Люди в защитных масках на улице Женевы - Sputnik Latvija
Vēl viena Eiropas valsts ievieš stingru karantīnu

Otrs eksperiments. Kā reaģēs cilvēki, kuriem 23 dienas aizliegts pirkt pamatpreces, kas nepieciešamas mājsaimniecībā un ikdienas dzīvē, sākot ar veselīgu ķermeņa uzturēšanu (piemēram, krēmi), apģērbi un apavi (piemēram, zeķubikses) līdz grāmatām un  mājsaimniecības darbiem nepieciešamo. Pretēji mūsu ierēdņu sagatavotam birokrātiskām un neloģiskam higiēnas preču uzskaitījumam atbilstoši muitas kodiem, civilizētās valstīs noteikti, piemēram, "darba aprīkojums un mājsaimniecības uzturēšanas līdzekļi" vai "ikdienas dzīvē būtiskas preces".

Jāatzīst, ka valdība savlaicīgi izlaboja kļūdas degvielu uzpildes staciju atļauto preču sarakstā un atļāva pirkt transporta biļetes, vēlāk novērsa kļūdaino aizliegumu ziedu un eglīšu tirdzniecībai. Sarūgtināti ir bērnu preču, apģērbu un apavu tirgotāji. Tomēr vislielākā neizpratne ir grāmatu tirgotājiem: "Kad cilvēkiem ir liegta jebkāda kultūras baudīšana, tad aizliedz tirgot arī grāmatas. Dzersim alkoholu pilnām mutēm un skatīsimies depresīvos tv raidījumus ar valdības vaimanām," secinaja Danusēvičs.

Jāpiebilst, ka sociālo tīklu lasītāji joprojām ir sašutuši par dažbrīd absolūti neloģiskajiem aizliegumiem veikalos.

Piemēram, Facebook lietotāja Gaļina Panca konstatēja, ka kapu sveces var nopirkt, bet Jaungada sveces - ne.

"Ok. Cimdus nenēsājam, traukus nemazgājam. Līdz februārim?" mēģināja noskaidrot Toms Altbergs, papildinot publikāciju ar fotogrāfiju no veikala.

​"Ja visiem līdz 11.janvārim ir jāstrādā attālināti, tad nesaprotu, kāpēc nedrīkst pirkt IT lietas un pagarinātājus, lukturīšus..." bija pārsteigta Kaija Skujiņa.

​"Gribēju Rimi nopirkt papīra līmi, izrādās tā būs aizliegta prece tagad 3 nedēļas. Bērniem būs labi radoši darboties mājās, īpaši brīvlaikā. Vai tas nav  ir sviests?" žēlojās Sarma Freiberga.

​Pazīstamā publiciste Elita Veidemane bija sašutusi par to, ka veikalā nevarēja nopirkt cepampapīru un foliju.

"Kuram idiotam ienāca prātā Ziemsvētku laikā aizliegt iekš RIMI tirgot cepampapīru, foliju un cepšanas maisiņus? Tas nozīmē, ka mēs savās mājās arī nedrīkstam neko cept, ieskaitot piparkūkas? P.s. Visu vajadzīgo nopirku Drogās, kur toties nedrīkstēja pirkt zeķubikses," uzrakstīja Elita Veidemane.

​Sarakstē ar veikalu atklājās vēl viena interesanta nianse – izrādās, starp aizliegtajām precēm iegadījušies arī atkritumu maisi.

"Diemžēl, pēc šobrīd pieejamās informācijas, atkritumu maisi nav atļauto preču sarakstā. Ja kaut kas mainīsies - labosim šo situāciju," atzīmēja veikala pārstāvji.

​Atzīmēsim, ka tirdzniecība internetā valstī nav ierobežota un veikali var darboties arī tiešsaistē pasūtīto preču izsniegšanas punktu lomā.

Ziņu lente
0