Domino efekts: pacienti ar Covid-19 aizveda no Ogres uz Daugavpili

© Sputnik / Sergey MelkonovМашины скорой помощи
Машины скорой помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas slimnīcās nepietiek vietu, savukārt galvaspilsētai tuvākās slimnīcas arī ātri aizpildās ar pacientiem.

RĪGA, 24. novembris – Sputnik. Rīgā un tuvākajās pilsētās slimnīcas ir pārpildītas, tādēļ ātrā palīdzība ved cilvēkus uz tuvākajām reģionālajām slimnīcām, turklāt dažreiz ar to lieta nebeidzas, vēsta Latvijas Radio.

Ogres rajona slimnīcā nebija vietu, tādēļ vietējo pacienti sākumā aizveda uz Jēkabpili, pēc tam pārveda uz Aizkraukli, kur viņai atklāja Covid-19, un jau no turienes viņu transportēja uz Daugavpili, pastāstīja Ogres slimnīcas vadītājs Dainis Širovs.

Девочка с симптомами гриппа - Sputnik Latvija
Latvijā pagaidām nav sākusies gripas epidēmija

Šāda situācija radusies dēļ tā, ka Rīgas slimnīcās nepietiek vietu, savukārt galvaspilsētai tuvākās slimnīcas arī ātri aizpildās ar pacientiem, kurus atved ātrā palīdzība. Iznāk domino efekts.

"Iepriekšējos gados Rīgā likvidētas visas lokālās slimnīcas - 1. slimnīca, tad arī lokālā slimnīca Pierīgā, Siguldas slimnīca. Līdz ar to rīdzinieki un Pierīgas iedzīvotāji izjūt šo slimnīcu deficītu. Pie mums arī bieži cilvēki vēršas no tuvākiem apvidiem, jo Rīgā palikušas tikai lielās universitātes klīnikas. Tā ir lielākā problēma," pastāstīja Širovs.

To faktu, ka pacientus no Rīgai tuvākajām slimnīcām pārved uz tālākām slimnīcām, apstiprināja arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku Rīgas reģiona arodorganizācijas vadītājs Genādijs Rusanovs. Pēc viņa sacītā, ja Rīgas slimnīcas ir aizpildītas, tad rīdziniekus ved uz Jūrmalu. Ja arī tur nav vietu, tad uz Tukumu. Un ja tur nav brīvu gultasvietu, tad ceļš ved uz Jelgavu.

Pie tam, pēc Rusanova sacītā, transportēšanai no slimnīcas uz slimnīcu ir atsevišķas brigādes, tādēļ palīdzība iedzīvotājiem no šādiem braucieniem pa valsti necieš zaudējumus.

"Negatīvas sekas pacientiem nevar būt, jo gadījumā, ja pacienta stāvoklis ir kritiski smags vai smags, tad mēs hospitalizēsim uz Rīgu, uz augstāka profila slimnīcu. (…) Bet tie, kuriem ir vieglāks veselības stāvoklis, bet ir nepieciešama hospitalizācija, tad viņi tiek pārvesti uz reģionālām, zemāka profila slimnīcām," teic Rusanovs.

Pēc viņa sacītā, līdz Covid-19 šāda situācija nav radusies, slimnīcas nebija tik ļoti pārslogotas. Taču šobrīd, jo tālāk no Rīgas, jo situācija ar brīvām gultasvietām kļūst labāka.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji ir sašutuši par policistu uzvedību saistībā ar Covid-19

Piemēram Vidzemes slimnīcā (Valmierā) aizņemti 75% gultasvietu, un tur nav bijis situācijas, kad nevarēja pieņemt pacientu no ātrās palīdzības vietu trūkuma dēļ.

"Tādas situācijas pie mums nav bijušas. Lai arī ir bijušas tādas reizes, kad slimnīcā vietas ir mazāk, mēs tik un tā vietu atrodam. Tāda situācija, ka pacientu vestu pāri visai Latvijai uz citu slimnīcu, – neatceros, ka tāds gadījums būtu bijis," saka slimnīcas pārstāve Inga Ozoliņa.

Mērena noslogotība ir arī Liepājas Reģionālajā slimnīcā – tur arī nav bijis gadījumu, kad nāktos atteikt ātrajai palīdzībai.

"Patiesībā jau galvenais rādītājs ir tas, cik slimnīcā ir Covid-19 slimniekiem atvēlētās gultas un cik ir to skaits. Vidēji slimnīcā mums ir bijuši līdz 15 Covid-19 pacienti, līdz ar to mūsu nodaļa spēj pilnībā apkalpot Covid-19 pacientus. (…) Patoloģiju pacienti tiek uzņemti un apkalpoti pilnā apmērā," saka slimnīcas pārstāve Indra Grase.

Ziņu lente
0