"Sarkanais karogs": ārste pastāstīja, kādus simptomus ignorējuši ar Covid-19 mirušie

© Sputnik / Денис Абрамов / Pāriet pie mediju bankasТестирование на антитела к коронавирусу
Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 pacienti ne vienmēr var kontrolēt sava stāvokļa pasliktināšanos agrīnā stadijā, tāpēc ārstējas mājās un nevēršas pie ģimenes ārsta savlaicīgi.

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. Latvijā mirst 2-4% Covid-19 pacientu. Ārsti skaidro, ka daudziem viņu vidū bijušas hroniskas slimības, lai arī ir arī tādi, kam citu slimību nebija. Pārsvarā Covid-19 pacienti stacionārā nokļūst savlaicīgi, vien daži atvesti pārāk vēlu, stāsta Latvijas televīzija.

Pēdējās nedēļās valstī nepaiet ne diena bez jauniem letāliem gadījumiem Covid-19 rezultātā. Vidēji diennaktī slimība aiznes 4-6 cilvēku dzīvības.

Daudziem mirušajiem bijušas citas slimības – cukura diabēts, sirds vai aknu saslimšanas.

"Mūsu stacionārā pārsvarā nonāk pacienti jau ar hroniskām blakus saslimšanām, tāpēc ir grūti atbildēt, kāpēc stāvoklis pasliktinās un tas beidzas ar nāvi," atzina Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas Bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne.

Люди в медицинских масках во время шоппинга в супермаркете, Милан - Sputnik Latvija
Nekā laba: SPKC pastāstīja, kur visbiežāk var "saķert" Covid-19

"Dažos gadījumos tas ir saistīts ar Covid-19 infekcijas pievienošanos, dažos gadījumos nevar vainot pašu Covid-19 , bet ir visa organisma dekompensēšanās, kas noved pie letāla iznākuma," stāstīja Madelāne.

Latvijā divi gados jaunākie mirušie ir vecuma grupā no 30 līdz 35 gadiem. Vienai personai nebija citu saslimšanu, otrai, kura mira šonedēļ, bija smaga, hroniska slimība. Tomēr lielākā daļa – 70 no 141 mirušā – ir vecāki par 80 gadiem. Ārsti to skaidro ar faktu, ka cilvēki gados ir ar dažādām citām saslimšanām.

"Biežākais, ko mēs redzam, ir cukura diabēts, kardiovaskulārās patoloģijas, biežāk ar lieko svaru, vairākiem ir plaušu patoloģijas," stāstīja Madelāne.

Viņa atzīmēja, ka lielākā daļa pacientu ar Covid-19 stacionārā nonāk laikus, taču daļu atved novēloti. "Tas, ko mēs stacionārā novērojam, ka šie pacienti dažkārt nejūt, ka viņiem paliek sliktāk. To, ka sāk trūkt skābekļa plaušās un visā organismā, nejūt vismaz sākotnējās stadijās, un mājas apstākļos to grūtāk monitorēt," konstatēja ārste. 

Madelāne atgādināja – ja koronavīrusa pacientam ir grūtības ievilkt elpu un paaugstinās temperatūra, ir jāzvana ģimenes ārstam vai neatliekamās palīdzības dienestam.

"Ja [temperatūra] ilgstoši bijusi 37 grādi un strauji paaugstinās līdz 38, ja sāk elpot biežāk un smagāk, ja sūdzas par smaguma sajūtu krūtīs, ja parādās klepus un īpaši – ar sarkanām krēpām, tas ir kā sarkanais karogs," uzsvēra ārste.

Lielākā daļa pacientu vīrusu pārslimo viegli. Taču vismaz Latvijā slimnīcā nonāk vidēji katrs sestais saslimušais.

Ziņu lente
0