Politika

Mitrofanovs: krievu jautājuma risinājums Latvijā ir, tikai valdība iebilst

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovСопредседатель РСЛ Мирослав Митрофанов (в центре) возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года
Сопредседатель РСЛ Мирослав Митрофанов (в центре) возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tie, kas organizē asimilācijas spiedienu pret krievvalodīgajiem Latvijā, nesaskata citu izeju, kā vien pāreju no krievu vides uz latviešu vidi. Patiesībā pastāv cits problēmas risinājums.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicināja UNESCO nepalikt malā, kad runa ir par krievu valodas likvidāciju izglītībā Latvijā un Ukrainā. Minists norādīja, ka organizācija nedrīkst palikt ēnā situācijās, kas saistītas ar tās augsto principu un ideālu rupjiem pārkāpumiem.

Lai minimizētu spiedienu pret UNESCO un citām starptautiskajām struktūrām no Baltijas valstu un to sabiedroto vadības puses, nepieciešams spiediens no Krievijas puses, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

"Rietumi ir ieinteresēti mazināt Krievijas kultūras ietekmi pēcpadomju telpā. ES līmenī vērojama slieksme atbalstīt atteikšanos no krievu kultūras un krievu valodas pēcpadomju valstīs. Tāpēc Krievijas amatpersonu un organizāciju ietekme šajā jautājumā ir vitāli svarīga," akcentēja Mitrofanovs.

Krievijas Ārlietu ministrija turpina konsekventu darbu ar mērķi aizsargāt krievu valodu, atzīmēja Mitrofanovs.

"Mēs to augstu vērtējam un uzskatām resoru par mūsu galveno morālo atbalstu mūsdienu pasaulē. Krievijas diplomāti vienmēr atbildīgi strādā un demonstrē solidaritāti attiecībās ar krievu kopienām, kas izjūt grūtības dažādās pasaules valstīs," teica politiķis.

Санкт-Петербургский государственный университет - Sputnik Latvija
Kā Latvijā parādījusies bezmaksas izglītība krievu valodā

Viņš atgādināja, ka krievvalodīgie Baltijas valstīs saskaras ar spēcīgu asimilējošu spiedienu no valsts un sabiedrības puses, tomēr krievu kopienas drīzāk ir dzīvas, ne mirušas.

"Mums ir vēl daži gadu desmiti līdz brīdim, kad krievu valoda tiks galīgi izspiesta no izglītības procesa Latvijā. Mēs esam noskaņojušies cīņai, tā notiks ne tikai politikas frontē, bet arī – galvenokārt – cilvēku dvēselēs. Tā ir cīņa starp krievu civilizācijas valdzinājumu un tās valsts titulnācijas kultūras spēku, kurā mēs dzīvojam. Tā ir simpātiju pārsvēršanās uz vienu vai otru pusi ik dienas, ik stundas," pastāstīja politiķis.

Mitrofanovs atzīmēja, ka konflikta risinājums zināmā mērā atrodams kompromisa un dubultas identitātes meklējumos, taču tas neinteresē tos, kuri organizē asimilācijas spiedienu pret krievvalodīgajiem.

"Viņi saskata tikai vienu ceļu – no krievu vides uz latviešu vidi," piebilda Sputnik sarunbiedrs.

Krievu valoda ir dzimtā 40% iedzīvotāju, tomēr valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Jau vairākus gadus valdība konsekventi padzen krievu valodu no dažādām dzīves jomām, sākot ar politiku un beidzot ar izglītību.

Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Kāpēc Šadurskis melo par "Krievijas guberņu"? Pliners stāsta par skolām Rīgā

Valstī īstenotā reforma paredz vidējās izglītības pāreju pie latviešu mācību valodas līdz 2021.-2022. mācību gadam. Satversmes tiesa atzinusi, ka bilingvālās izglītības likvidācija ir likumīga.

Iepriekš valdība pieņēma noteikumus, kas paredz latviešu valodas lietojumu rotaļās bērniem no 5 gadu vecuma visās pirmskolas izglītības iestādēs Latvijā. Eksperti jau brīdināja, ka bilingvālās izglītības likvidācijas rezultātā mazināsies izglītības kvalitāte. Krievvalodīgie iedzīvotāji reformu novērtēja ļoti negatīvi, valstī sākās protesti.

Krievija kritiski vērtē izglītības pāreju pie mācībām valsts valodā. Šāds solis neatbilst Latvijas saistībām cilvēktiesību jomā, atgādināja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Maskava apsolīja darīt visu iespējamo, lai panāktu krievvalodīgo tiesību ievērošanu uz izglītību dzimtajā valodā Latvijā.

Митрофанов: решение русского вопроса в Латвии есть, но власти против
Ziņu lente
0