Sirmgalve ir šokēta: viņai atņemta ASV uzkrātā pensija

CC0 / pxhere / Пожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Latvijas pilsone zaudējusi pensiju, ko viņa skaidrā naudā vedusi pāri robežai. Nauda bija deklarēta, tomēr muitniekiem šķita aizdomīga.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Neticamu incidentu, kas šoruden noticis ar pensionāri Irēnu Kammloti, Latvijas un ASV pilsoni, apraksta portāls La.lv.

Sieviete ieradusies Latvijā ar reisu Kopenhāgena–Rīga šā gada 6. septembrī. Izrādās, 67 gadus vecā sieviete no ASV uz dzimteni regulāri lido kopš 1996. gada. Parasti viņa Latvijā uzturējās pāris mēnešus, tāpēc ņēma līdzi naudu. Viņa deva priekšroku skaidrajai naudai 10-20 tūkstošu eiro apmērā, dažkārt vairāk. Naudu Irēna vienmēr muitā deklarējusi un problēmas nekad neesot radušās.

Sieviete neslēpj ienākumu avotu – no 2008. gada viņa dzīvo Ņūdžersijā kopā ar partneri, kurš viņu uztur, piedevām viņa saņem pensiju ASV, kā arī sava mirušā amerikāņu dzīvesbiedra pensiju.

Septembrī pensionāre no jauna ieradās Latvijā un deklarēja Rīgas lidostā 30 610 ASV dolārus un 1185 eiro. Viņa atklāti norādīja, ka naudas avots ir vīra pensija.

Muita: jūs melojat

"Muitniece uzreiz pateica, ka es melojot, jo pensijas nevarot mantot. Tad manas mantas izkratīja, atnāca muitas priekšnieks un sacīja, ka atņemšot naudu. Es atbildēju, ka viņam nedošu, tikai policijas izmeklētājam," stāsta I. Kammlote.

Банковская карта - Sputnik Latvija
"Sajūta pazemojoša": banka pieprasīja bijušajai ministrei paskaidrot naudas izcelsmi

Pēc trijām stundām atbraukusi policija, kundze aizvesta uz policijas iecirkni pie izmeklētājas Ingūnas Pankovas, kura uzreiz pateikusi, ka tikšot ierosināta krimināllieta.

No uztraukuma sirmgalve sāka raudāt un pat nevarēja izlasīt tekstu, ko lika parakstīt. Policijā viņa palūdza advokātu, izmeklētāja iedevusi sarakstu ar advokātiem. Sieviete lūdza piezvanīt dēlam, tomēr to aizliedza. Sieviete tomēr izmanījusies sazvanīt dēlu, un izmeklētāja uz viņu sakliedza. Pensionārei kļuva slikti, nācās izsaukt medicīnisko palīdzība. Policijā solija: lai parakstot papīrus, tad viņu atbrīvošot. Tomēr kundze no tā atteikusies.

Atsteidzies advokāts Aldis Liepiņš, tomēr pensionāre zaudējusi visu naudu – skaidrā nauda arestēta, sieviete palikusi bez centa. Viņa bija spiesta aizņemties naudu no tuviniekiem, lai izdzīvotu divas nedēļas ilgo pašizolāciju.

5. decembrī Irēna plāno atgriezties mājās ASV, bet viņas naudas liktenis ir neskaidrs. Advokāts iesniedzis sūdzības VID un prokuratūrā, mēģinot apstrīdēt naudas arestu, pat apgabaltiesā. Taču rezultāta nav, pat neskatoties uz to, ka pa šo laiku pensionāre sarūpējusi dokumentus no bankas ASV, kas apliecina naudas legalitāti.

Pensionāre-noziedzniece

Dokumenti liecina, ka 6. septembrī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes muitas lietu izmeklēšanas daļas vecākā izmeklētāja I. Pankova ierosinājusi kriminālprocesu pret I. Kammloti pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas: noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Lēmumā par kriminālprocesa uzsākšanu izmeklētāja raksta, ka I. Kammlote naudu ieguvusi nenoskaidrotā noziegumā ASV laika periodā no 2013. līdz 2020. gadam un, zinot, ka šī nauda iegūta noziedzīgi, mēģinājusi slēpt tās izcelsmi, mainot tās atrašanās vietu un piederību, atvedusi to no ASV uz Latviju.

Бурые медвежата - Sputnik Latvija
Beneficiārs – lācis: kādus pārsteigumus sagādā banku piesardzība

Interesanti, ka šajā pašā lēmumā izmeklētāja minējusi, ka pirms tam I. Kammlote no 2013. gada astoņas reizes ieradusies Latvijā un līdzīgi deklarējusi naudu – kopā par 137 080 eiro. Par to, cik saprotams, muitai nekādas pretenzijas nav bijušas. Bet tagad gan izmeklētāja pieprasa uzrādīt dokumentus, kas apliecina šīs naudas izcelsmi.

Vēl svarīgāk: dokumentus pensionāre iesniegusi VID, gan laulības apliecību ar G. V. Kammlotu, viņa miršanas apliecību, bankas konta izdrukas uz 184 lappusēm, ASV sociālās apdrošināšanas administrācijas paziņojumus par pensijām. Jāpiezīmē, ka pensija nebija nekāda mazā – pensijas apmēri ik mēnesi pēc vīra nāves līdz 2014. gadam bijuši gandrīz 2000 dolāru, pēc tam – vairāk nekā 3500 dolāru, jo klāt nākusi otra pensija.

Kopš 2008. gada I. Kammlote dzīvo ar civilvīru, kas viņu pilnībā uzturot. Naudu viņa vedot uz Latviju un ieguldot īpašuma uzturēšanā Saulkrastos, finansiāli pabalstot Latvijā dzīvojošos bērnus un mazbērnus.

Pensionāres advokāta sūdzībām rezultāta nebija – prokuratūra atbildēja, ka VID darbinieki rīkojušies atbilstoši likumam, tikai izmeklētājas I. Pankovas lēmums noteikt I. Kammloti par aizdomās turēto bijis nepareizs, bet tas gan neatbrīvojot sievieti no pienākuma iesniegt ziņas par arestētās naudas izcelsmes likumību.

Skaidrās naudas ievešana ir aizliegta?

Neskatoties uz advokāta centieniem, Kammlotas statuss krimināllietā nav skaidrs, arī izmeklētāja neko nav varējusi paskaidrot. Advokāts uzskata, ka Irēna tagad var būt lieciniece, vai aizskartās mantas īpašniece, vai arī persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess, – šāda persona no aizdomas turētās atšķiroties ar to, ka pret viņu nepiemērojot drošības līdzekļus un par viņu nav rakstveida lēmumu.

"Sanāk, ka valsts faktiski liedz ievest skaidru naudu. Ja tā, tad par to jābrīdina. Satversmē ir teikts, ka ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības," teica A. Liepiņš.

Пункт обмены валюты - Sputnik Latvija
Kas atbildēs par "sarkano teroru"? Advokāte pastāstīja, kas notiek ar bankām Latvijā

VID atteicās skaidrot situāciju amerikāņu pensionāres lietā, tikai atbildēja, ka pēdējos gados likumi neesot mainījušies, skaidrā nauda joprojām jāuzrāda deklarācijā, ja summa pārsniedz 10 tūkstošus eiro, tomēr pastiprinājusies cīņa ar noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Iztapīgā cīņa ar noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju izvērsusies par visas valsts finanšu nozares kapitālremontu.

Represijas rit pilnā sparā, tomēr kontrolējošās struktūras pieprasa aizvien jaunus upurus. Tā kā ārvalstnieki jau aizgājuši, bez darba tikušie finanšu uzraugi sākuši bloķēt vietējo uzņēmēju un vienkāršo iedzīvotāju kontus.

Ziņu lente
0