Politika

Politoloģe: Saeimas deputāti pārvērtušies valdības sulaiņos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir parlamentāra republika, taču šobrīd visus lēmumu pieņem Ministru kabinets, atzīmēja politoloģe.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Latvijas Saeimas bezdarbība var novest pie autoritāra režīma izveidošanās valstī, paziņoja radio Baltkom ēterā politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ilga Kreituse.

Pēc viņas sacītā, Latvija ir parlamentāra republika, taču šobrīd visus lēmumus pieņem Ministru kabinets ar Krišjāni Kariņu priekšgalā.

Внешнеполитические дебаты в Сейме - Sputnik Latvija
Referendums par Saeimas atlaišanu ir izgāzies

"Teorētiski, es vēl ticēju, ka parlaments mums kaut kā stāv augstāk par premjerministru un valdību, taču vakar, kad es klausījos par televizoru Bondara kungu, viņš atklāti teica: "Šo jautājumu mēs neskatīsim, kamēr valdība neizteiks savus piedāvājumus." Piedodiet, bet tad rodas jautājums, kas jūs esat – padotie un sulaiņi, kuri atver durvis valdības piedāvājumiem, vai tie, kas izstrādā likumprojektus un dot norādījumus?" sacīja Kreituse.

Viņa aicināja Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci pievērst uzmanību parlamenta darbībai, un uzsvēra, ka šāda darba shēma novedīs pie varas koncentrēšanās Ministru kabineta rokās.

"Es domāju, ka Mūrnieces kundzei ir jāaizdomājas, kas ir tā struktūra, kuru viņa vada. Šāds uzstādījums jau ved pie noteikta autoritārisma slēptā formā, jo, ko premjers pateiks, to mēs arī darīsim, bet ja neko nepateiks, mēs klusēsim un viss turpināsies kā ir," sacīja Kreituse.

Atgādināsim, ka Ilga Kreituse pati bija 6. Saeimas spīkere un pirmā sieviete šajā amatā.

Šī gada sākumā Kreituse atzīmēja, ka ministri Kariņa valdībā dara ko vēlas, bet premjeram viss ir vienalga, un ka maigā attieksme pret Ministru kabineta locekļiem un viņu pieņemamajiem lēmumiem var novest pie krīzes.

Ziņu lente
0