"Paldies, ka atbraucāt!" Tihanovska un Rinkēvičs apsprieda situāciju Baltkrievijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание министерства иностранных дел Латвии
Здание министерства иностранных дел Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska pēc siltas sagaidīšanas Rīgā apsprieda ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču Baltkrievijas notikumu attīstības scenārijus.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Piektdien, 13. novembrī, bijusī Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska ieradās vienas dienas vizītē Rīgā.

Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs silti sagaidīja "Baltkrievijas tautas balsi" un paziņoja, ka kopā ar Tihanovsku viņiem izdevās apspriest turpmākās darbības, kas ir nepieciešamas Baltkrievijas tautas atbalstīšanai.

"Paldies, ka atbraucāt uz Latviju, Svetlana!" pateicās viņai Rinkēvičs, savā Twitter mikroblogā.

​Tihanovska nepalika parādā un savā Twitter pauda pateicību Rinkēvičam par produktīvu tikšanos.

Latvijas ĀM mājaslapā parādījās paziņojums par to, ka tikšanās laikā ar Tihanovsku ĀM vadītājs apstiprināja, ka Latvija pauž pārliecinošu atbalstu Baltkrievijas tautai, jo "pilsoniskajai sabiedrībai ir galvenā loma savas valsts nākotnes noteikšanā".

Paziņojumā tāpat tiek teikts, ka "Latvija turpinās iestāties par sankciju politikas uzturēšanu pret tām Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par tiesībsargājošo iestāžu nepamatotajām represijām un vēlēšanu rezultātu falsificēšanu".

​Sarunas beigās puses nonāca pie secinājuma, ka vienīgā produktīvā izeja no situācijas Baltkrievijā var būt tikai "jaunu godīgu un brīvu prezidenta vēlēšanu sarīkošana starptautisko novērotāju klātbūtnē".

Savukārt Tihanovska pateicās Latvijai par palīdzību Baltkrievijas pilsoņu sabiedrībai un paskaidroja Baltkrievijas tautai savu pozīciju attiecībā uz tās demokrātisko pamattiesību ievērošanu.

Tiek ziņots, ka tikšanās laikā Tihanovska un Rinkēvičs izvērtēja iespējamos situācijas attīstības scenārijus Baltkrievijas Republikā.

Tāpat savā Twitter Tihanovska uzrakstīja, ka tika apspriesta iespēja pielietot ekonomiskās sankcijas pret "Lukašenko režīmu".

​Atgādināsim, ka pēc prezidenta vēlēšanām, kas noritēja Baltkrievijā 9. augustā, kurās uzvaru izcīnīja Aleksandrs Lukašenko – pēc Centrālās vēlēšanu komitejas datiem, viņš saņēma 80,1% balsu, – valstī sākās plaši opozīcijas protesta pasākumi. Opozīcija neatzina balsojuma rezultātus, nosauca par uzvarētāju Tihanovsku un izveidoja koordinācijas padomi "varas nodošanai".

Šajā laikā Tihanovska pameta valsti, bet Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosināja krimināllietu sakarā ar aicinājumiem sagrābt varu. Virkne opozīcijas aktīvistu aizturēti, vairāki pametuši Baltkrieviju.

Iepriekš politologs Semjons Uralovs, komentējot Sputnik Latvija Tihanovskas vizīti uz Rīgu, paziņoja, ka šis brauciens, no vienas puses, ir saistīts ar nepieciešamību atgādināt par sevi, bet no otras – pacensties aktīvāk pieslēgt Latviju Lietuvas un Polijas koalīcijai Baltkrievijas jautājumā.

Pēc Uralova domām, Tihanovskas vizītei uz Rīgu nebūtu jāpievērš īpaša uzmanība, jo viņa nav nekas vairāk par politisko avataru – to cilvēku vizuāls atspoguļojums, kuri viņu vada.

Ziņu lente
0