Latvijas galvenais infektologs atradis Covid-19 saslimstības pieauguma iemeslu

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийВид на летное поле международного аэропорта Рига из зала ожидания
Вид на летное поле международного аэропорта Рига из зала ожидания - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtējā situācija Latvijā pēc fakta jau ir iestājusies, savukārt valdības izvēle oficiāli ieviest ārkārtējās situācijas režīmu būs tikai un vienīgi politisks lēmums, paziņoja Uga Dumpis.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Viens no galvenajiem Covid-19 saslimstības pieauguma iemesliem Eiropā ir mobilitāte un ceļojumi, uzskata Latvijas Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis. Viņaprāt, arī Latvijas valdība nepietiekami nopietni attiecās pret koronavīrusa ievešanas riskiem no ārzemēm, un tagad ir jāizmanto visi iespējamie līdzekļi rādītāju samazināšanai.

Больничная палата - Sputnik Latvija
Slimnīcas ir pārpildītas ar Covid-19 pacientiem? Tiks izveidotas 300 papildu gultasvietas

Viņaprāt, pašlaik spēkā esošie ierobežojumi Latvijā ir pārāk maigi, salīdzinājumā ar citām valstīm, un iedzīvotāji ne īpaši tos ievēro. Kas attiecas uz ceļojumiem, veselības ekspertu nostāja šajā jautājumā vienmēr ir bijusi konservatīva, taču robežas tika atvērtas ekonomisku apsvērumu dēļ. Pēc infektologa domām, starptautiskās satiksmes atvēršana ir viens no iemesliem, kuru dēļ Eiropa ir nonākusi patreizējā situācijā.

"No sava viedokļa varu teikt, ka ārkārtas situācija jau ir tagad, ja runājam par slimības izplatību. Protams, varam paredzēt no esošajiem rādītājiem, ka radīsies arvien vairāk pacientu slimnīcās un būs milzīga noslodze veselības aprūpes sistēmai. Tomēr pats galvenais, ko redzam, ir notiekošais kaimiņvalstīs un visā Eiropā," paudis Dumpis LTV ēterā.

Viņš paziņoja, ka, lai mainītu situāciju ar saslimstības pieaugumu, ir jāievieš ārkārtējās situācijas režīms, viņš balsotu par šo lēmumu.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka oktobra sākumā Latvijas Ministru kabinets apstiprināja normatīvo aktu grozījumus, kuri regulē informācijas uzskaites sistēmas darbību par Latvijā iebraucošajiem cilvēkiem ar mērķi ierobežot koronavīrusa izplatību.

Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
Latvijā kopš pandēmijas sākuma jau ir vairāk nekā 3000 apstiprinātu Covid-19 gadījumu

Kopš 12. oktobra visiem, kas ieceļo Latvijā, ir jāapstiprina, ka, uzturoties valstī, viņi apņemas ievērot noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Anketa ir jāaizpilda portālā covidpass.lv ne ātrāk kā divas dienas pirms ierašanās Latvijā. Persona, kuras ir aizpildījusi anketu, saņem speciālu QR kodu. Anketā ir jānorāda personas dati, kontakttālrunis, ierašanās Latvijā datums un laiks, jānorāda vizītes mērķis (darbs, tranzīts), valstis, kurās cilvēks ir bijis pēdējo divu nedēļu laikā.

Šī pati elektroniskā sistēma tiks izmantota personu pārvietošanās izsekošanai, kuriem ir noteikta mājas karantīna vai pašizolācija. Policija ieguvusi tiesības apturēt privātos transportlīdzekļus ar mērķi pārbaudīt, vai tajos neatrodas cilvēks, kurš nav sniedzis informāciju par sevi elektroniskajā sistēmā, lai gan viņam bija pienākums to izdarīt.

Ziņu lente
0