Valdība konceptuāli vienojas valstī ieviest ārkārtējo situāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге прошел марш против ношения масок
В Риге прошел марш против ношения масок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjers Krišjānis Kariņš: visas valdības kopīga atbildība ir savlaicīgi pieņemt lēmumu, lai samazinātu Covid-19 izplatību Latvijā.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Valdība piektdien, 6. novembrī, plāno lemt par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī no pirmdienas, 9. novembra Covid-19 izplatības ierobežošanai, vēsta la.lv.

Pēc valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes premjers Krišjānis Kariņš (JV) atklāja, ka eksperti gatavo dokumentus ārkārtējās situācijas ieviešanai un atbalsta mehānismu izstrādei ekonomikai.

Ja valdība pieņems lēmumu izsludināt ārkārtējo situāciju, tā stāsies spēkā pirmdien, 9. novembrī. Kariņš piezīmēja, ka patlaban nav zināms, cik ilga tā varētu būt.

"Ja valdība pieņems lēmumu, tad ārkārtējās situācijas ilgums būs atkarīgs no tā, kā valstī veiksies ar slimības savaldīšanu," skaidroja premjers.

"Situācija Latvijā ir ļoti nopietna. Katru dienu saslimst daudz cilvēku, daudzi nonāk slimnīcās, turklāt ļoti smagā stāvoklī. Redzams, ka arī diemžēl pieaug mirušo skaits, kas ir katras ģimenes personīgā traģēdija. (..) Mums ir iespējams rīkoties, lai savaldītu pandēmijas izplatību. Taču mūsu un citu valstu pieredze liecina, ka tas nozīmē stingrākus mērus," sacīja Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka visas valdības kopīga atbildība ir savlaicīgi pieņemt lēmumu, lai samazinātu Covid-19 izplatību Latvijā.

Viņš piebilda, ka mērķis ir darīt visu, lai pēc iespējas mazinātu cilvēku kontaktēšanās iespējas.

Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
Cipule: pavasarī bija pavisam cita situācija

Valdības sēdei bija iesniegti ierosinājumi būtiski ierobežot izklaides, sabiedriskās ēdināšanas, sporta un reliģiskās darbības vietu darba laiku, tomēr pagaidām lēmums par to nav pieņemts. Bija sagatavots arī priekšlikums par stingrākām epidemioloģiskās drošības prasībām kultūras vietās.

Kariņš jau pirmdien pauda, ka, ņemot vērā Covid-19 izplatīšanos, ir pienācis laiks lemt par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā. Vairākas citas koalīcijas partijas nesteidza atbalstīt premjera nostāju.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) otrdienas savā lapā Twitter norādīja, ka priekšlikums izsludināt ārkārtējo situāciju ir pārmērīgs, pietiktu ar jau ieviesto drošības pasākumu uzraudzību un kontroli, kā arī atsevišķiem papildu ierobežojumiem.

Par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu likums paredz piemērot naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai – no 140 līdz 5000 eiro.

Ziņu lente
0