Divās Latvijas pilsētās sejas maskas mazturīgajiem izsniegs bez maksas

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПродажа медицинских масок в аптеках
Продажа медицинских масок в аптеках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzas pašvaldības prāto, kā sarūpēt maskas maznodrošinātajiem, tomēr dažas no vārdiem jau pārgājušas pie darbiem.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Latvijā atgriezies masku režīms, no 20. oktobra par tā pārkāpumu draudēs naudas sods. Daudzas pašvaldības prāto, kā sarūpēt maskas maznodrošinātajiem. Šonedēļ Tukuma novadā un Jelgavā noteiktu kategoriju iedzīvotājiem sejas maksas sāka izdalīt par velti, stāsta TV3.

Viktors ir viens no tiem 738 maznodrošinātajiem un trūcīgajiem Tukuma novadā, kuriem bez maksas pienākas pašvaldības izsniegtās sejas maskas. Veikalā vienreizlietojamās vienas maskas cena sasniedzot 60 eirocentu.

Uz jautājumu, vai viņam būtu, ko uzlikt, ja pašvaldība neizsniegtu aizsardzības līdzekļus, Viktors atbild skaidri: "Es domāju, ka ne. Man svarīgāks ir ēdiens, nevis masku uzvilkt."

Tukuma novadā līdz šim nav bijuši Covid-19 perēkļi, taču sociālā dienesta darbiniekus bažīgus darīja publiskajās vietās redzētais – nabadzīgajiem ļaudīm vienreizlietojamās maksas ir tik manāmi nolietotas katru dienu, ka vairs nepilda epidemioloģiskās drošības funkciju.

Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
Zinātnieki atraduši jaunu veidu, kā atklāt Covid-19

"Visvairāk informācijas mums nāca no pagastiem, kur pārvalžu vadītāji un sociālie darbinieki teica, – cilvēkiem viensētās nav kur iegādāties, un otrs, ka ir grūtības iegādāties. Arī finansiāli mēs saprotam, ka iegādāties tik daudz masku cilvēkam var rasties grūtības," stāsta Tukuma novada Sociālā dienesta vadītāja Ina Balgalve.

Ļaudīm no attālākiem pagastiem nav jābrauc uz Tukumu, viņi var pieteikt un saņemt bezmaksas maskas un pagastu pārvaldēs. Lai izdalītu pa 30 maskas katrai mazturīgajai, trūcīgajai personai novadā un skolēniem vecumā pēc 13 gadiem, Tukuma novada dome vienam mēnesim iepirkusi 22 000 sejas masku. Tas izmaksājis 3080 eiro.

"Ja būs nepieciešamība šo masku piešķiršanu turpināt arī decembrī, tad deputāti lems, un, visdrīzāk, tad būs izšķiršanās par to, ka jānodrošina vairākkārt lietojamās sejas maskas," saka Tukuma novada domes priekšsēdētājs Normunds Rečs.

Ienākumu slieksnis, kura apstākļos cilvēks uzskatāms par maznodrošinātu, katrā pašvaldībā atšķiras. Tukuma novadā tā ir ģimene, kuras ienākumi uz katru ģimenes locekli nepārsniedz 258 eiro pēdējo trīs mēnešu laikā. Savukārt atsevišķi dzīvojošs vecuma pensionārs vai atsevišķi dzīvojoša persona ar I vai II grupas invaliditāti uzskatāma par maznodrošinātu, ja ienākumi nepārsniedz 322 eiro pēdējo trīs mēnešu laikā.

Ziņu lente
0