Vai Latviju pārvalda koloniālā administrācija, taujā radošā inteliģence

© Sputnik / Sergey MelkonovТабличка на здании Рижской думы
Табличка на здании Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamais skulptors Gļebs Panteļejevs intervijā norādīja, ka valdības pašreizējais uzbrukums radošajai inteliģencei atgādina koloniālās administrācijas soļus un demonstrē absolūtu neizpratni par situāciju.

RĪGA, 2. novembris – Sputnik. "Kamēr Šveicē spriež par "helikoptera naudu" – izdalīt katram pilsonim pa 7000 Šveices franku, lai noturētos kovidkrīzē, ‒ mūsējie valdītāji domā, kā nomušīt tos, kuri vēl kustas," intervijā izdevumam Neatkarīgā norāda latviešu skulptors Gļebs Panteļejevs.

Iemeslu intervijai devis valdības uzbrukums radošās inteliģences maciņiem un honorāriem. Kas notiks ar kultūru, ja tiks pieņemta Finanšu ministrijas ierosinātā nodokļu reforma?

Книжный стеллаж - Sputnik Latvija
Latvieši drīz dzīvos desas labad: rakstniece par kultūras bēdīgo stāvokli

Skulptors ir pārliecināts: "Kas notiks ar mākslinieku, kuram liek kļūt par biznesmeni vai ražotāju? Ja viņš to negribēs, tad viņam vajadzēs marginalizēties. (..) Dzirdēju insaideru informāciju: ir ciniski sarēķināts - no 32 000 radošo tik un tik cilvēku dibinās firmas, tik un tik kļūs par bezdarbniekiem, pārējie mainīs profesiju."

Panteļejevs to uzskata par totalitārisma iedīgļiem. "Ir tāds vārds krievu valodā: začistka," viņš piezīmēja. "Tas nozīmē: sādžā ieiet "specnazs" un izšauj visus, kuri ir spējīgi pretoties, un tad tajā var iet iekšā regulārais karaspēks."

"Man tagad ir "začistkas” sajūta: šī teritorija, ko sauc par Latvijas Republiku, var tikt iztīrīta no visa nevajadzīgā, kas traucē attīstīties kādai sabiedrības grupai nepieciešamajā virzienā, un sagatavota kaut kam (kam - nezinu, neesmu analītiķis), es vienkārši redzu, ka tas var notikt," prognozēja mākslinieks.

Viņaprāt, varasvīru uzvedība atgādina koloniālās administrācijas rīcību: it kā viņi uzturētos svešā, kolonizētā valstī. Skulptors atcerējās kaut kur redzējis finanšu ministra Reira foto, un pamanījis, ka plauktā atrodas Vinstona Čerčila – koloniālisma un imperiālisma simbola - krūšutēls.

Mākslinieks sūdzējās, viņš ar kolēģiem kā varējuši, tā vilkuši Latvijas kultūras vezumu. Pagaidām tas izdevies, viņam ir izstāde, bet, stājoties spēkā jaunajam nodokļu režīmam, viņaprāt, tā būs pēdējā izstāde.

Mēs grausim šo sistēmu!

Tas ir fundamentāls jautājums: radīt vai ražot? Tās ir divas ļoti atšķirīgas lietas. Cilvēku grupa, kas pagaidām apveltīta ar varu, tomēr neredz atšķirību starp tām. Skulptors piedraudēja: ja tiks aizvainota intelligence, tā nometīs esošo varu. Pēc viņa domām, varasvīri nesaprot, ka, tādējādi izrēķinoties ar inteliģenci, viņi ignorē vēsturisko pieredzi.

Вячеслав Домбровский - Sputnik Latvija
Dombrovskis: budžeta sastādītāji nespēj pārvaldīt valsti

"Protams, mūs var uzskatīt par lūzeriem, taču mākslas un kultūras cilvēki bija tie, kuri iesāka Atmodu. Valdītāji varbūt domā: izrēķināsies ar mums, visi būs pa kaktiem, beigās nomierināsies. Nē. Mēs viņu dzīvi varam padarīt neciešamu, un viņi nesaprot, ar ko viņiem ir darīšana. Jo mums ir vara pār cilvēku prātiem un sirdīm - ja mēs protam un gribam izmantot šo varu. Mēs skaidrosim, mēs neapstāsimies, un iespējams, ka jau nākamajās vēlēšanās viņi redzēs rezultātus," konstatēja mākslinieks.

Viņš atzina, ka nekādu zvērisko naidu pret valdību nejūt, toties jūt, ka tie nav draudzīgi spēki. Tagadējo kultūras ministru Nauri Puntuli viņš nosauca par "nožēlojamāko kultūras ministru visā LR vēsturē".

Ja valdošie izies pret radošajām aprindām, tās sagraus šo sistēmu ar sabiedriskās domas palīdzību. Un valdošie neaptver, ka vēlēšanās var zaudēt, uzskata skulptors.

"Mēs pārliecināsim cilvēkus. Kas mani vēl pārsteidz... Uz visa šī fona tiek paaugstinātas ierēdņu algas. Mums trīskāršo nodokli, bet viņiem pieliek algu... Kā to saprast?" lauzīja galvu skulptors.

Ziņu lente
0