Salūts katru dienu: Getliņu poligonā sprāgst atkritumi

© REUTERS / stringerФестиваль фонарей в Китае
Фестиваль фонарей в Китае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atkritumu pārstrādes poligonā Ziemassvētkus sagaida ar satraukumu – atkritumos izmestās petardes var novest pie ugunsgrēka vai nelaimes gadījuma pie šķirošanas līnijas.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Rīdzinieki, kuri parastajās urnās izmet arī bīstamos atkritumus, rada draudīgas situācijas šķirošanas rūpnīcās, vēsta Skaties.lv.

kur bīstamie atkritumi mēdz sprāgt un aizdegties uz šķirošanas līnijām, vēsta “TV3 ziņas”.

Очистные сооружения - Sputnik Latvija
Ūdenstilpēs Latvijā atrasts liels daudzums bīstamu farmaceitisko līdzekļu

Atkritumu šķirošanas rūpnīcā "Getliņi"pastāstīja, ka uz šķirošanas līnijām nereti nokļūst nestandarta un bīstami atkritumi, kas var kļūt par uzliesmojuma un sprādziena iemesla.

"Akumulatori, dažnedažādas bundžas ar ķīmiskām vielām, acetoniem. (..) Ir dažādas ķīmiskas vielas, kas ar atkritumiem sajaucas un reaģē, var izraisīt lielus ugunsgrēkus vai pat sprādzienus," atzina Vides resursu centra pārstāvis Guntars Levics.

Tas rada riskus šeit strādājošo veselībai un bojā 11 miljonus eiro vērtās atkritumu šķirošanas iekārtas. Ik reizi pēc tādiem incidentiem šķirošanas līnijas darbs i pilnībā paralizēts pusi dienas, reizēm pat visu dienu. Pirms dažiem gadiem Tallinā šī iemesla dēļ nodedzis atkritumu šķirošanas uzņēmums, stāsta Levics.

Lai arī atkritumu šķirošanas rūpnīcā "Getliņi" ir ugunsdrošības sistēmas, Vides resursu centrā ar bažām gaida decembri un janvāri, kad cilvēki mēdz parastajos atkritumos izmest nesprāgušo un neizmantoto pirotehniku.

"Katru dienu salūts šķirošanas līnijā, kad sprāgst petardes. Tas nav patīkami, jo ir bīstami darbiniekiem," paskaidroja Levics.

Tāpat atkritumu šķirošanas līnijas bieži nosprosto lielgabarīta atkritumi - cilvēki atkritumos izmet riepas, auto rezerves daļas, akumulatorus.

Сотрудники Морской спасательной службы проводят работы по ликвидации нефтяного пятна в устье реки Амбарная - Sputnik Latvija
Rīgā kādā no upēm atrasts naftas plankums

Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā atgādina – Latvijas galvaspilsētā ir septiņas specializētās vietas, kurās ikviens bez maksas var atstāt sadzīves bīstamos atkritumus – lakas, krāsas, dzīvsudrabu, baterijas utt.

"Šie konteineri ir tiešām populāri. Katru mēnesi visos konteineros nonāk ap 7,8 tonnas šo sadzīves bīstamo atkritumu," pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Gulbe.

Šķiroto atkritumu izvešana ir bez maksas atšķirībā no nešķirotajiem atkritumiem, tāpēc īpaši būtiski ir daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem atcerēties, ka, piemēram, dzeltenajā, iepakojumiem domātajā konteinerā nedrīkst mest jebko citucitāti visa konteinera saturs tiks uzskatīts par nešķirojamiem atkritumiem, un visiem mājas iedzīvotājiem par to nāksies maksāt papildus.

Ziņu lente
0