Lai nebūtu jābraukā autobusā: cilvēki izpērk vecos auto par tūkstoš eiro

© Sputnik / Илья Наймушин / Pāriet pie mediju bankasАвтомобильный рынок
Автомобильный рынок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāji sākuši pirkt lietotas automašīnas par 1000-2000 eiro, lai izmantotu personīgo transportu autobusu vietā.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Burtiski pavasara sākumā lietotu automašīnu tirgus Latvijā pamazām nonīka, taču jau maijā bija novērojama atdzīvošanās – iedzīvotāji sāka pirkt lētas automašīnas – līdz 2000 eiro, lai izmantotu tās sabiedriskā transporta vietā. Latvijas Ministru kabineta plāni ieviest nodokli par veco automašīnu primāro reģistrāciju burtiski uzlaida gaisā lietoto mašīnu tirgu, stāsta LTV7 programma "Personīga lieta".

Līdz ar Covid-19 otro vilni kļuva bīstamāk pārvietoties  sabiedriskajā transportā, it īpaši sastrēgumstundās. Tāpēc cilvēki izvēlas personisko transportu, lai arī lielu naudu tam tērēt nevēlas.

Пикет жильцов денационализированных домов против нового закона об аренде жилых помещений - Sputnik Latvija
Pārāk bagāti nabagie: pie Saeimas notika denacionalizēto māju iedzīvotāju mītiņš

"Pirmos divus mēnešus – martu un aprīli – situācija bija ļoti slikta. Tik slikta, ka lielākā daļa, vai vismaz ļoti daudzi šo biznesu meta pie malas. Taču sākās maija svētki un te laime mums uzsmaidīja. Cilvēki sāka pirkt mašīnas. Es tā saprotu, ka daudzi negrib braukāt autobusos. Un ļoti lētās – līdz 1000 eiro – mašīnas – tika izpirktas vienā mirklī," stāstīja Aleksejs Nikolajevs, autotirgotājs Rumbulā.

Viņš konstatēja, ka gandrīz jau izpirktas arī automašīnas par cenu līdz 2000 eiro un tagad Rīgā ir gandrīz neiespējami nopirkt lētu lietotu automašīnu.

Latvijas autodīleru asociācijas vadītājs Andris Kulbergs pastāstīja, ka līdzīga tendence vērojama visā Eiropā.

"Valstīs, kur Covid-19 jautājums bija satraucošāks, kur tirdzniecība apstājās pavisam, cilvēki nevarēja iet uz veikaliem un tā tālāk, bija vērojama lietotu automašīnu – tieši lēto – pārdošanas pieauguma tendence. Cilvēki nomainīja sabiedrisko transportu pret mašīnu, lai tā būtu drošāk," teica Kulbergs.

Автомобиль на свалке - Sputnik Latvija
Benzīna un dīzeļa automašīnām Latvijā draud izmiršana

Taču koronavīrusa epidēmija ietekmēja lietotā transporta tirgu vien neilgu laiku. Augustā bums pazuda. Te veco auto tirgu burtiski uzspridzināja Latvijas valdība. Plāni ieviest nodevu par automašīnas pirmo reģistrāciju un palielināt transporta nodokli no CO2 izmešu aplēses viedokļa atkal palielināja tirdzniecību. Vēlāk premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka pagaidām jaunu nodokļu par automašīnām nebūs, jo nav ilgtermiņa stimula mehānisma, lai atjaunotu valsts autoparku, tomēr daudzi vēl joprojām nav informēti par to, ka jauna nodokļa nebūs.

"Nebūt ne visi aptvēra, ka tas ir atcelts. Daudzi no rajoniem atbrauc un saka: mums steidzami vajag mašīnu līdz Jaunajam gadam. Noteikti. Jo pieaug nodokļi. Sāc viņiem skaidrot, bet viņi netic. Burtiski nedēļu pie mums pat bija rinda mašīnas noformēšanai. Neko tādu es nebiju redzējis jau ļoti ilgu laiku," pastāstīja Aleksejs Nikolajevs.

Ziņu lente
0