Latvija bloķē Baltkrieviju un pieprasa no KF elektroenerģijas izcelsmes pierādījumus

© Sputnik / Sergey MelkonovОпора линии электропередачи
Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija izdomājusi metodi Baltkrievijas elektroenerģijas bloķēšanai pēc Baltkrievijas AES ekspluatācijas sākuma. Arī Krievijai izdomāts "kvests" elektrības tirdzniecībā.

RĪGA, 2. novembris— Sputnik. Latvija atteikusies no Baltkrievijā ražotās enerģijas, demonstrējot nepatiku pret Baltkrievijas AES, kuras būvdarbi Astravjecā jau padarījuši Lietuvu traku. Pie tam izdomāta metodika šī resursa identifikācijai, stāsta RIA Novosti.

Metodiku jau apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), pastāstīja tās vadītājs Rolands Irklis.

Jaunā metodika

Latvijas valdības slēgtā sēde, kurā tika uzklausīta Ekonomikas ministrijas informatīvā atskaite par elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju, notika 25. augustā.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Eksperts paskaidroja, no kā izbijusies Lietuva pirms BelAES palaišanas

Cita starpā ministri nolēma: ja tiks sākta BelAES ekspluatācija, Latvija atteiksies no elektroenerģijas tirdzniecības ar Baltkrieviju, pamatojot lēmumu ar pasaules kodoldrošības iespējamiem riskiem. Jāpiebilst, ka Baltkrievija jau vairākkārt norādījusi, ka nekādu risku nav.

Stacija ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo projektēto jaudu 2400 MW apjomā tiek būvēta Grodņas apgabalā pēc mūsdienīga Krievijas 3+ paaudzes projekta, kas pilnībā atbilst starptautiskajām normām un IAEA ieteikumiem drošības jautājumos.

Tomēr, atzīmēja Irklis, Latvijas MK locekļi ņēmuši vērā arī politisko situāciju republikā.

Galu galā aizvadītajā nedēļā regulators apstiprināja metodiku, kuras rezultātā Baltkrievijā ražotā elektroenerģija Latvijā nenonāks. Saskaņā ar tās pamatprincipu, Krievijai, kam ir tīklu savienojums ar Baltkrieviju, būs jāapstiprina, ka elektroenerģija, ko tā piegādā Latvijai, nav ražota Baltkrievijā.

Irklis apgalvoja, ka līdzīgu metodi apstiprinājusi Igaunija. Gaidāms arī apstiprinājums no Lietuvas.

Diskriminācija un pasliktināšanās

Atgādināsim, ka iepriekš Latvija, Lietuva un Igaunija izstrādāja trīspusēju metodiku elektroenerģijas tirdzniecībai ar Krieviju pēc BelAES palaišanas. Tā paredz, ka valstu tirdzniecības maksimālais apjoms var sasniegt 4,2 teravatstundas gadā. Ja metodika netiktu apstiprināta, faktiskā caurlaides spēja tirdzniecībā ar Krieviju var sasniegt 6,6 teravatstundas.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Lietuva novembra sākumā atslēgsies no Baltkrievijas elektrības

Šī iemesla dēļ Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks iesniedzis notu Lietuvas Enerģētikas ministrijai, kurā iesaka nepielietot papildu koeficientu (0,62) enerģijai, kas ienāk pa Latvijas un Krievijas savienojumu. Šo koeficientu Maskava uzskata par galveno negatīvo metodikas elementu.

Tāpat Krievija aicina atvērt tirdzniecībai Krievijas un Igaunijas savienojumu, kas, saskaņā ar jauno metodiku, tiks slēgts.

Novaks uzsvēra, ka metodikas pielietojums ir diskriminējošs, pasliktināsies noteikumi tirdzniecībā attiecībā pret vienīgo tirdzniecības partneri – Krievijas Federāciju, un neizbēgami novedīs pie piegādes lejupslīdes aptuveni 1 miljarda kilovatstundu apmērā gadā.

Pie tam Novaks apliecināja, ka Krievijas elektroenerģijas eksportētājs – kompānija "Inter RAO" – varēs savlaicīgi uzrādīt elektroenerģijas izcelsmes sertifikātus, kas pierādītu: Baltijas valstīs nonākusī elektroenerģija ražota Krievijā.

Ziņu lente
0